Бициклисти у Јапану плаћају казну ако звоњавом узнемиравају остале учеснике у саобраћају

У Јапану, као и у многим другим земљама, све више се користи бицикл, превозно средство које је посебно у току пандемије коронавируса постало јако популарно. Међутим, власти у Јапану су одлучиле да појачају казнену политику према несавесним бициклистима.

Влада је у уторак одобрила ступање на снагу недавно ревидираног Закона о саобраћају којим су пооштрени прописи за бициклисте, с обзиром на нагли пораст њиховог броја због пандемије коронавируса.

Закон ће ступити на снагу 30. јуна, а у њему ће се наћи нови прописи везани и за непажљиве возаче аутомобила. По новим прописима, између осталог, забрањује се звоњава која узнемирава остале бициклисте, непотребно кочење и блокирање бициклистичке стазе, које су, на пример, у Токију познате по звојој безбедности.

Бициклисти стари 14 и више година биће обавезни да похађају курс о безбедности у саобраћају уколико два пута у року од три године прекрше правила. Уколико не упишу курс, платиће казну од 500 евра.

Агенција Кјодо наводи да је прошле године јапанска саобраћајна полиција регистровала више од 26.000 случајева опасног понашања бициклиста, од којих је само 328 прошло курс о безбедности.

Прошле године забележено је 80.000 саобраћајних незгода у којима су учестовали бициклисти, а смртно је страдало 433 повређена.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво