Ознаку географског порекла добио и херцеговачки дуван

Чувени дуван сорте „херцеговачки равњак“ уписан је у међународни регистар имена географског порекла, чиме је добио заштиту изворности која се води при Светској организацији за интелектуалну својину (WIPO) са седиштем у Женеви.

Kако је саопштено данас из Института за интелектуално власништво Босне и Херцеговине, херцеговачки дуван је регистрован по Лисабонском аранжману за заштиту имена порекла и њиховом међународном регистровању, преноси портал Indikator.ba.

„Заштитом херцеговачког дувана ознаком географског порекла штити се његова аутохтоност и вредност, што може да буде темељ будуће улоге херцеговачког дувана у развоју и промоцији Херцеговине и једним делом прилика за ревитализацију простора на којима успева ова култура“, наводи се у саопштењу Института.

Носилац права на име порекла је удружење „Дуван херцеговачки равњак“ из Груда.

Херцеговачки дуван тако је постао један од 13 производа са заштићеним географским пореклом у Босни и Херцеговини, а уз херцеговачки мед је једини који има име Херцеговине у предмету заштите.

Дуван, од којег је ситним резањем прави „шкија“ за пушење, производи се на подручју Херцеговине од 17. века, наводи се у информацији.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво