Како су кочије краља Милана стигле у музеј воштаних фигура

Уз приказе око 30 познатих личности из света науке, политике, књижевности, филма, спорта, у Музеју воштаних фигура у Јагодини, налазе се и кочије затвореног типа из 19. века, за које се верује да су припадале двору краља Милана Обреновића.

Старе више од 150 година, и израђене од ружиног и трешњевог дрвета, кочије су веома добро очуване и у возном стању.Користе се за два коња, и власништво су средњовековног манастира Јошаница код Јагодине. 

Приликом конзерваторских радова, на кочијама је постављен само нови тапацирунг, остало је све оригинал, изјавили су Танјугу запослени у музеју.

У Одељењу Завода за заштиту споменика културе из Kрагујевца у Јагодини, кажу да је реч о "луксузном фијакеру произведеном у Паризу, на чијим се вратима налази грб краља Милана, кога је неко премазао катраном".

Грб, чије су трагове први открили стручњаци Историјског музеја у Београду, и запис у великом требнику манастира, на унутрашњим корицама, "кочије краља Милана, записа Герасим", потврда су, да су кочије заиста припадале краљу Милану, истакли су стручњаци Завода. 

Kочије су до шездесетих година, прошлог века, биле у функцији, а не зна се како су доспеле у манастир Јошаницу.

Претоставка је да су дариване Јошаници, чију је обнову краљ Милан издашно помагао, истичу у Заводу и додају да се са сигурношћу може тврдити да је то "једини превозни луксузни објекат те врсте из друге половине 19. века, који је сачуван у Србији".

У Музеју воштаних фигура у Јагодини, једином те врсте у Србији, нема воштане фигуре краља Милана, али зато имају његове кочије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво