Савети за успешно узгајање зачинског биља

Лековито биље се користило од давнина и, упркос развоју хемије никада није напуштено. Данас због коронавируса многи данима на интернету траже идеалну комбинацију чајева или напитка који се прави од воћа и лековитог биља. Како би вам свеже лековито биље било надохват руке и успевало на прозору или тераси, истраживали смо како се гаји и које воли сунце, а које хлад.

Нана, рузмарин, жалфија, мајчина душица и оригано су биљке које преко целе године дају принос. За њих нема зиме. Успевају и напољу и у кућним условима. Довољна им је једна даска на прозору, кутак на тераси, а наравно, све се лепше шири када је у башти. Уз мало неге и маште, баштица зачинског биља може бити најлековитији, најмириснији и најдекоративнији део нашег животног простора. 

Лаванда је корисна за мирисне кесице, нана за лимунаду, жалфија за чај, мирођија за чорбу, смиље за негу лица, а матичњак воле и пчеле...

Зачинско биље не воли тврдо тло. Земља треба да буде пропусна. Када га садимо директно у башту то и није проблем, јер у башти вода отиче, а, у уздигнутим лејама земља се још више цеди.

Битно је, такође, комбиновати биљке, да једна другу не би угушиле. Нана и жалфија се доста шире, па их треба садити саме или мало даље од других биљака.

Биљке се могу и груписати. Код груписања биљака треба водити рачуна о истим потребама биљака. Неке траже више топлоте, а друге више влаге као што су влашац, оригано и босиљак. Саксија треба да буде плића а шира, али пре садње прво се уради дренажа.

Важно је да корен не буде у води, ако превише залијемо. Зато се користе глинене куглице а у супстрат се може додати кокосов тресет, који даје додатну растреситост и задржава хранљиве састојке.

Чувајте биље и током зиме 

Породица Матић више од 25 година гаји зачинско биље. Син Вељко се прикључио последњих пет година и главни "зачин" у његовом послу је истрајност, а најбољи, онај који је свеж.

"У купљеним саксијама биљке могу бити 10 до 15 дана и после их треба пресадити у већу саксију. Битно је да се обезбеди доста светлости. Рузмарин, лаванда и мајчина душица могу по цео дан да буду на светлости, док босиљак, до неких 12 сати, док не почне директно зрачење сунца. Током целе године биљке се режу и оне ће стално да избацују нове изданке. Током зиме их не треба много заливити, једном недељно помало", објаснио је Вељко Матић, произвођач зачинског биља.

Биљке посађене у башти орезују се зими на висину од пет центиметара, да би на пролеће кренуле младе биљке. Оне у саксијама секу се до ивице саксије.

Свеже зачинско биље - што више режемо, више и боље расте а укус је интензивнији. Али и када је сушено из наше баште, ужитак је већи.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво