Американци спас од коронавируса налазе и у бункерима

Поједини Американци предузели су, чини се, екстремне мере како би се заштитили од пандемије коронавируса. Многи су одлучили да се преселе у преуређена војна складишта у Јужној Дакоти и, како кажу, апокалипсу преживе у подземним бункерима.

Већина породица које су одлучиле купе ове бункере у Јужној Дакоти и тамо се преселе надају се да ће борба с коронавирусом проћи за неколико недеља и да ће се вратити нормалном животу. Једна породица, пак, спремна је да у бункеру проведе и више година, уколико то буде потребно.

Породица Гембала је пре неколико година купила ово бивше војно складиште направљено од бетона и челика. На некадашњем војном терену доступно је 575 таквих бункера који су се до 1967. године користили као складишта бомби и муниције.

Сви бункери су потпуно аутономни од јавне инфраструктурне мреже. Породица Гембала има сопствене изворе напајања, што соларне, што уз помоћ генератора на ветар. Имају довољно текуће воде и трајне и конзервисане хране која им може потрајати најмање две године.

Мајкл Гембала, грађевинац из Индијане, преселио се са породицом у бункер прошле недеље. У ексклузивном интервјуу за Раша тудеј из свог склоништа, покушао је објасни своје мотиве да се одлучи на тај потез.

„Чињеница је да је ово необична одлука, али наша ћерка је пре неколико година доживела стравичну несрећу и ми као родитељи смо схватили да не можемо све да држимо под контролом. Нажалост, били смо у прилици да се уверимо како живот може да се из корена промени у тренутку. Питали смо се шта је то што бисмо могли да учинима да заштитимо своју децу и породицу уколико се у свету догоди нешто непредвиђено. Ако има смисла уплаћивати животно осигурање, осигурати аутомобил, зашто онда не би имало смисла да се неко обезбеди и на овај начин“, пита се Гембала.

Његова породица је крајем марта напустила свој дом у Индијани и отишла у бункер, само четири сата пре него што је објављено стање епидемије. За сада су сви добро, мада се Гембалова супруга брине за баку и деду јер је чула да је тетка која живи са њима оболела од Ковида-19.

„Само смо желели да што боље заштитимо нашу породицу на било који начин. Недавно нам се придружило и четворо наших унука“, каже Меган Гембала.

Ови бункери се налазе у удаљеном селу и грађени су на терену који је потпуно заштићен од поплава.

„Налазимо се на најбезбеднијем месту усред недођије. Осим тога, у овој држави има само стотинак оболелих. Спаковали смо се за четири сата и отишли само пар сати пре него што су у Индијани уведене мере изолације. Остајемо овде док год буде било потребно. Имамо хране за неколико година“, наглашава Мајкл.

Компанија „Вивос" која управља овом локацијом оглашава се као „резервни план за човечанство". За 35.000 долара постаје се власник бункера у облику шкољке који свако може да уреди по свом укусу. За сређивање простора се, по неким проценама, потроши од 30.000 до 150.000 долара.

Поједини имају раскошна купатила, комплетно опремљене дневне собе и више спаваћих соба, а судећи по фотографијама које се могу видети на „Вивосовој“ веб-страници, неки од бункера који поседују теретану, базен, биоскоп или бар, могли би се сврстати у категорију хотела са четири звездице.

Мајкл Гембала је грађевински предузимач и има своје мало предузеће, тако да је сам могао да среди свој бункер. Меган му помаже у вођењу посла и наставља са школовањем своје двоје деце, што је и до сада радила у Индијани.

Многи би помислили да је породица Гембала, у најмању руку, необична, зато што је купила бункер, али према „Вивосу“, они уоште нису усамљени у тој одлуци, јер је продаја у односу на прошлу годину порасла за 500 одсто, а број заинтересованих од појаве пандемије је порастао за хиљаду одсто. У компанији планирају да обезбеде нове локације у Немачкој и Азији.

Мајкл признаје да су многи његови пријатељи били врло сумњичави према његовим намерама.

„Нико ово није очекивао. Управо због таквих ствари супруга и ја смо на време планирали да себи обезбедимо сигурно склониште. Волео бих да сада и други схвате да им је ово потребно“, додаје Мајкл.

Породица Гембала не оптужује ни америчку владу, ни председника Трампа да нису учинили довољно да заштите своје грађане. Сматрају да ниједан лидер не може бити одговоран за сваког грађанина понаособ.

„Наши политички ставови су једна ствар, али влада је влада. Мислим да људи погрешно мисле да ће влада свакоме помоћи, али то се неће десити. Ниједна влада то није способна да уради. Имали смо и ураган 'Катрину', па када се влада умешала, настао је још већи хаос. Људи стварно не виде стварност онако како би требало. Једна породица ниједној влади на свету не значи ништа. Постоји лажно осећање сигурности, и то не само у овој, већ у свим земљама“, верује Мајкл Гембала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво