До јуче производили аутомобиле, а сада заштитне маске

Колико су Кинези спремни да, када је најпотребније своју индустрију преоријентишу на оно што је у овом тренутку најпотребније, показује пример фабрике електричних аутомобила. Уместо аутомобила, сада праве пет милиона маски дневно.

Док су други произвођачи аутомобила у Кини под налетом коронавируса затварали своје производне капацитете, жалили се на лошу продају и тражили субвенцију државе, BYD је повукао  потез као да се цела држава налази у рату и од својих погона, где су се шила седишта и тапацирунг за возила, направили радионице које праве маске против коронавируса.

Поред Кине, ове маске ће се извозити у цели свет и добиле су све потребне цертификате.

„Планирамо да сваки дан тржишту испоручимо пет милиона маски. Радници су веома брзо и ефикасно ушли у ову производњу, а с обзиром на тражњу и профит је већи, јер аутомобиле слабо ко сада купује у Кини“, каже милијардер и филантроп Ворен Бафет. 

Од коронавируса је у Кини страдало више од 3.000 људи, а BYD кинеска фабрика аутомобила, која је у власништву Бафетовог холдинга „Беркшир Хатавеј”, дневно произведе више  300.000 бочица средства за дезинфекцију руку.

„Ако буде било потребно размислићемо и о производњи респиратора који су такође тражена роба. За сада су нам сви купци из Азије мада има и првих наруџбина из Европе“, каже Бафет.

Аналитичари кажу да није само профит у центру овога посла. Једноставно, Кина је дуги низ година била у изолацији и навикла је да се сналази у ванредним приликама кад западни свет није хтео да им помогне.

Сада се ситуација мења јер су они у стању да произведу нешто за шта други нису спремни да се тако лако преоријентишу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво