Пуни осам година, а већ завршила факултет

Око четири милиона људи с великим нестрпљењем чека данашњи дан – толико ће их данас, после четири године прославити рођендан. Међу њима је и Тамара Кларић, позната по хуманитарном раду и прикупљању средстава за изградњу родитељске куће Нурдор, због чега је понела и титулу Хероја године.

Десетак сати је делило да буде рођена на дан као и сваки други у календару. Ипак, Тамара је пожурила да на свет дође пет дана раније, и то баш 29. фебруара. Зато је у школу кренула с непуне две, а факултет завршила већ са шест година. На овогодишњој торти одуваће осам свећица.

„Верујем да свако некако с ишчекивањем дочекује свој рођендан, па онда замислите како је мени, кад ишчекујем четири године. Ове године биће супер прослава. То сам решила јер ми се некако чини да су ове четири године много дуже трајале, па сам решила да лепо прославим - биће моји најближи другари, неки другари који не живе у Србији, па су дошли само због мог рођендана и тако, објашњава Тамара.

А када није преступна година Тамара слави два рођендана – и 28. фебруара и 1. марта. Тако, каже, даје прилику онима који забораве да то исправе наредног дана.

„Сваке године буде то занимљиво зато што се обично људи расправљају између себе када треба да честитају, да ли 28.  или 1. Чак и родитељи моји нису усаглашени око тога, мама честита 28, а тата првог и тако цео живот. Сећам се да ми је у основној школи професор географије посветио цео један час да целом одељењу објасни шта се дешава с земаљском куглом па смо добили мене, то јест, 29. фебруар. Примам поклоне оба дана, славим оба дана, немам никакав проблем“, напомиње слављеница.

Проблем, ипак, понекада настане када на њен датум рођења електронски сервиси забораве.

„Јесте се дешавало негде да у неким анкетама, попуњавању неких упитника не могу да попуним датум рођења, просто ми не дозвољава, јер фебруар су некако наместили да има 28 дана сваке године, претпостављам да је било лакше програмерима да све ставе у тај исти алгоритам, па онда не дозволе тај један додатни дан“, жали се Тамара.

Рођени на додатни дан у фебруару, према веровању су изабрани, срећни, различити од других. Тамара је свој животни пут усмерила ка помоћи онима који воде најтеже битке, а на њен рођендан обележава се и Дан оболелих од ретких болести.

„Чини ми се некако да је можда изабран због тога што је важно подсетити људе да би можда требало сваки дан чекати у животу као да постоји сваке четврте године. Тако сам ја у томе нашла симболику и можда одатле ти моји први кораци у друштвено корисном раду јесу за децу оболелу од рака“, наглашава Тамара Кларић.

Према рачуници, шанса да се неко роди 29. фебруара је мања од један према 1.500. Таквих срећника у Београду је, поред Тамаре, још око хиљаду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво