Шетао пса па наишао на поруку у боци стару 82 године

Британац је пронашао поруку у стакленој боци старој 82 године и открио њено порекло, преносе медији у Британији.

Порука у боци, написана на картонској кутији од колача, 1938. године, пронађена је на једној плажи у Великој Британији. 

Проналазач се дао у исцрпну потрагу за аутором мистериозне поруке. Најџел Хил шетао је пса у Џерсију, на Каналским острвима када је наишао на стару стаклену боцу.

У њој је пронашао руком написану поруку од 5. септембра 1938. године која гласи: „Може ли проналазач ове поруке бити љубазан и контактирати Џона Стиплфорда, Авенија Финдон 18, Барнет, Енглеска, и предати му ову фотографију“.

„Док смо се враћали из шетње, приметио сам необичну боцу, до половине уроњену у песак и запазио да се у њој налази замотан папир“, рекао је Хил Глобал њузу.

Проналазач је однео боцу кући, али је морао да разбије један њен део како би дошао до поруке.

Хил је видео натпис на картону „Ковли брос лтд.“ а претрагом на интернету, пронашао је податак да је та компанија била регистрована 1931. године у Џерсију, што га је уверило у аутентичност датума који је на њој написан.

Долазак на венчање 

Уместо да поруку задржи за себе као успомену, Хил се упустио у истраживање њеног порекла. Уз помоћ друштвених мрежа, успео је да пронађе особу која станује на адреси наведеној у боци.

„Садашњи станари нису познавали Стиплфорда, али су пронашли документ из којег се види да је Стиплфорд ту некретнину купио 1921. године“, рекао је Хил.

Хил је покушао да открије и аутора поруке, као и то, шта је он радио у Џереју те године.

„Могуће да је поруку написао Џон де Велдајч Стиплфорд, који је носио надимак Џек, и живео је од 1890. до 1980. године. Џек је највероватније долазио у Џерсеј на прославу венчања брата своје жене, Фредерика Сесила Хејтера с Мјуриел Кетлин Ларабалестер која је одржана у
Цркви Светог Луке, овде на острву“, објашњава Хил.

„Ипак, вероватније је да је Стиплфордов син, Џон, који је такође био присутан на венчању и који је тада имао 14 година, аутор ове поруке. Породица је у Џерсеј највероватније стигла морем из Вејмута, на једном од бродова који су превозили путнике до Каналских острва, током 30. година прошлог века“, појаснио је Хил.

Аутентичност рукописа Џона Стиплфорда потврдила је његова ћерка. Разлог због којег је он написао ову поруку, остаје мистерија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво