29. фебруар, дан када жене просе мушкарце

Обично се празници и њихови датуми понављају сваке године. Али постоји датум који се понавља тек на четири године, сваког 29. фебруара, сваке преступне године. Посебно је занимљив због своје необичности, јер то је дан када жене просе мушкарце.

Према финском веровању, ако жена запроси мушкарца 29. фебруара, то ће јој донети срећу, а ако је мушкарац одбије, дужан је да платити симболичну казну, или да јој нешто купи.

Када је папа Гргур 13. прогласио грегоријански календар 1582. године, и када је фебруару месецу додат још један дан, 29. фебруар, појавили су се вицкасти предлози...

Британци су направили сатиричну позоришну представу у којој се истицало да би жене на тај дан требало да замене сукње панталонама и да се понашају као мушкарци.

И тако су жене од 18. века, 29. фебруар користиле као прилику да запросе мушкарце. Традиција, коју називају „Дан младожења", све је популарнија у Великој Британији.

Правило је да су мушкарци иницијатори просидбе. Само пет одсто жена у Америци питало је своје мушкарце да се ожене њима. Нека од истраживања наводе да би више од половине мушкараца одбило просидбу.

„У ствари, не знам, али када боље размислим, боље да сам ја просила њих, мислим моје будуће мужеве“, коментари су неких од изабраница лепшег пола.

„Такозвана женска просидба не би требало да у медорном добу буде неки већи друштвени проблем, нарочито ако имамо у виду стремљење ка једнакости оба пола и њиховим правима. Не видим ништа лоше у томе да жена присвоји наводно право да мушкарца, за кога сматра да је човек њеног живота, и пита за брак. Можда неки сматрају да се за ту врсту просидбе обично одлуче јаке и моћне жене, мада је чињеница да се дешава да и жене које из неких разлога, као што је немогућност, финансијски проблеми па и трудноћа – реше да запросе мушкарца и ту нема романтике“, каже за Интернет портал РТС-а професорка Гордана Адамовић.

Данас то није ништа необично, али некада је „женска просидба“ била баш недопустива.

Узбуђење, изненађење, романтика, прстен и... ето... то је то. Буди моја или мој, до краја живота или... није ни важно. Познате жене које су запросиле мушкарце су Бритни Спирс, Жа Жа Габор, сенаторка Елизабет Ворен.

Легенде, веровања, 12 пари рукавица

Историјски гледано, легенда о томе да жена преузима иницијативу датира из Ирске, из петог века. Настао је када је света Бригита склопила споразум са Св. Патриком, како би вратила равнотежу у мушко-женске односе.

Сматрала је да жене предуго чекају на просидбу својих мушкараца, па на преступни дан могу преузети иницијативу.

Према једном шкотском закону из 13. века, када жене које преузму иницијативу просидбе, а буду одбијене, мушкарац мора да купи 12 пари рукавица како би жена покрила руке на којима нема вереничког прстена. Постоји још једно веровање о томе како је традиција женске просидбе почела. Краљица Шкотске Маргарет, 1288. године, донела је закон који је женама дозволио да запросе мушкарца.

„Иако су многе родне улоге у друштву почеле да се мењају, просидба је нешто што је остало прилично статично у поређењу са свим осталим областима“, тврди Рејчел Робнет, професорка психологије на Универзитету Неваде у Лас Вегасу.

Америчка певачица Пинк је 2005. године на веома оригиналан начин запросила тадашњег дечка, а садашњег супруга Керија Харта. Чувени мотоциклиста возио је једну од трка и током трећег круга видео је да његова партнерка држи у руци плакат с натписом: "Желиш ли да се ожениш мноме?"

У првом тренутку помислио је да се шали, а онда је уследио и наредни натпис који је гласио: "Озбиљна сам!" Тада је нагло зауставио мотор, замало да се том приликом није повредио и тако завршио учешће у трци не би ли одговорио својој девојци.

„Био сам поносан на њу и дивио јој се због храбрости. Она је за мене најбоља жена на свету“, рекао је Харт.

Глумица и певачица Џенифер Хадсон спада у храбре жене. Она је свог дугогодишњег дечка Дејвида Отунгу запросила на његов 29. рођендан и том приликом му поклонила дијамантски прстен од пет карата који су специјално за ту прилику направили мајстори чувене јувелирнице "Лане".

Истини за вољу, он је њу запросио први и то пет месеци раније, на њен рођендан, али га је лепотица одбила, да би му касније поставила исто питање. Занимљиво је да овај пар никада није отишао пред олтар иако су 2009. године добили сина Дејвида Џуниора.

„Њихова просидба била је врло сентиментална и романтична. Прстен је ручно израђен од платине и дијаманата. Џенифер и ја разматрали смо разна дизајнерска решења, много смо разговарали и смишљали како би требало да изгледа савршени прстен. Једино нисмо знали величину па смо направили нешто већи, али брзо су дошли у нашу радњу како би га смањили. Били су толико слатки, а он је био заштитнички настројен према њој. Видело се да је срећан што му је глумица поставила то питање“, открио је један од златара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво