Папагај успешно полетео после надоградње новог пара крила

Папагају старом три месеца, ветеринар је „подарио“ нова крила, надоградњом новог донираног перја.

Неки власници папагаја реше да свом љубимцу подрежу крила (првих седам до десет пера за летење) како би их спречили да лете, да не би побегли или да се не би повредили у кућним условима. 

У зависности од врсте птице, крила се могу и делимично подрезати, а неке птице могу летети и када су им крила скраћена.

Подрезивање крила је урађено женки папагаја по имену Веј Веј у Бризбејну у Аустралији, али на неадекватан начин.

Нема информација о томе да ли је захват урадио власник, ветеринар или продавац кућних љубимаца. У сваком случају, птица је од велике жеље за летењем, то стално покушавала, али јој због подрезаних крила то није успевало, тако да је стално падала и повређивала се.

Ветеринарка Кетрин Апули, извршила је захват надоградње пера док је Веј Веј била у анестезији.

Процедура је укључила причвршћивање делова донираног перја помоћу специјалног лепка и дрвених чепића.

Анестезија, лепљење и сушење

Операција је потпуно успела а Веј Веј је само неколико сати касније успешно полетела.

„Птици подрезивање крила није професионално одрађено. Било је одстрањено много перја а она подрезана, била су исечена прекратко“, објаснила је докторка Апули.

„Лошим подрезивањем крила могу се изазвати крварење, бол, траума, агресивно понашање птице, па и то да птица сама себи черупа перје“, додала је ветеринарка.

Пре операције, пера која су надограђена, најпре су појединачно очишћена и стерилизована. Осовине пера, које се иначе налазе у фоликулу, скраћене су како би се перје лакше причврстило.

Птица је била под анестезијом како би се осигурало да се Веј Веј не помера током интервенције и како би се лепак ваљано осушио.

Лекари кажу да је реч о безболној процедури. Упркос томе, папагај је после операције био смештен неколико сати у посебној болничкој соби, пре него што је охрабрен да полети.

„После неколико покушаја, Веј Веј је полетела и била је врло узбуђена због тога. Може лепо да држи правац и чак да изводи маневре“, испричала је ветеринарка Кетрин Апули.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво