Зашто је Музеј коврџавих репића међу најпосећенијима у Штутгарту

Срби су трећи потрошачи свињског меса по глави становника у свету, а то је само један од података које можете пронаћи у Музеју свиња у Штутгарту. Највећи светски музеј те врсте смештен у је старој кланици, а сваке године посети га око педесет хиљада људи. На листи од 40 музеја који се налазе у Штутгарту, Музеј свиња је на деветом месту по броју посетилаца.

У причи о три прасета, јунаци се од злог вука склањају свако у своју кућу. У дому Ерике Вилхелмер, више од 50.000 коврџавих репића живи под истим кровом. Идеалне су тежине па газдарица не мора да их храни свакога дана.

„Свиње су мој живот. Имала сам визију од првога дана и срећна сам што смо успели да је реализујемо. Моје прасиће не бих дала ни за шта на свету“, тврди госпођа Вилхелмер.

„Све је почело у једном тешком животном периоду госпође Вилхелмер, када је на поклон од једног пријатеља добила као амајлију свињу. Од тог тренутка ствари су кренуле набоље. Да ли је то само умишљено или стварно, закључите сами из ове приче“, објашњава Александра Живановић водич.

Музеј свиња у Штутгарту налази се у Гинисовој књизи рекорда по броју експоната од најразличитијих материјала, а све на тему животиње због које 50.000 туриста годишње посети јединствени свет симпатичних, меснатих створења.

„Свиња је у Немачкој била јако важна да би становништво могло да преживи. Значи, када она опраси у просеку десетак прасића, имала је једна обична породица од чега да преживи. Имала је шта да прода, шта да једе и тако да је она доносила срећу. Постоји и један обичај када су се витезови у давна времена борили за руку принцезе или неке друге вредности, награда за друго место била је свиња“, додаје Александра Живановић.

Експонати мирно стоје, седе или леже у 29 соба. У једном кутку налази се подсећање на 2008. годину када је изрека „тринаесто прасе“ престала да буде симбол одбачености јер је једна крмача у Немачкој на свет донела рекордних 40 прасића. У суседној просторији су препарирани сијамски близанци из 1930. године, који су само мали део приче о животињи која је уз човека преко 9.000 година.

Осим што се можете забавити, у Музеју свиње можете много и научити о овим животињама. На пример, да свака свиња има 44 зуба и 13 ребара. О томе вероватно не размишљамо када наручимо порцију свињских ребара у омиљеном ресторану. А када ребара понестане, ту су шницле на менију ресторана који се налази у згради Музеја, који води син Ерике Вилхелмер. Испред зграде Музеја се налази и стари трамвај којим су се некада возили путници у Базелу. Сада је део атрактивне понуде на обали реке Некар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво