Очи у очи са Београдским победником

Београдски победник се, после обимне реконструкције, вратио на Калемегдан. То је најзначајнији симбол престонице већ 92 године. Подигнут је 1928. на десетогодишњицу пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.

Очи у очи са Београдским победником. Та се могућност пружа једном у сто година. Београђани нису одолели.

Бурна историја Београда, али и кише, ветрови, снегови, оставили су дубоке трагове на Мештровићевом ремек-делу, па је обнављање скулптуре трајало четири месеца.

„Ја сам радио доста различитих послова везаних за скулптуру, за рестаурацију, али свакако да је скулптура Победника некако најзначајнија, највидљивија и веома сам поносан што сам радио на Победнику“, истакао је вајар Зоран Кузмановић.

„Урадити овако нешто у данашње време када сви могу да имају своје мишљење и када сви могу да се мешају у посао струке јесте заиста велика храброст и одговорност“, оцењује Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе.

Победник је најпопуларније одредиште за све који дођу у Београд. Дневно га обиђе у просеку 5.000 туриста, који на овом месту начине на десетине хиљада фотографија. Вероватно да нема меридијана на којем се не налази бар нека слика Победника. 

Победник се сутра враћа на своје место, на једанаест метара висок постамент, одакле је најлепши поглед на Београд и на све они који у њега долазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво