Од паганског жртвовања животиња до уносног бизниса – Дан заљубљених

Дан заљубљених се обележава у бројним државама света, када се размени на хиљаде ружа и чоколадних бомбона. Иако се не чини тако, овај дан има прилично богату историју која датира још из доба Старог Рима. Ово је шест ствари које можда нисте знали о празнику за заљубљене.

Пагански корени

Историчари верују да су корени Дана заљубљених у паганском фестивалу који се одржавао у Старом Риму под именом Лумпекарија. Фестивал је славио плодност и укључивао је жртвовање животиња. У 14. веку за време папе Геласија Првог, престаје се са жртвовањем животиња, 14. фебруар је проглашен Даном Светог Валентина, а повезује се са романтиком и љубављу јер многи верују да тог дана почиње сезона парења птица.

Ко је заправо Валентин?

Постоји неколико Валентина који се повезују са празником заљубљених. Најчешће се спомиње Валентин који је тајно венчавао парове за време владавине Клаудија Другог, који је бранио женидбу током ратова јер је сматрао да су неожењени мушкарци бољи војници. Валентин је бачен у тамницу а онда и погубљен. Осим њега, познати су још и бискуп Валентин и папа Валентин.

Више од половине становништва САД обележава Дан заљубљених

За дан заљубљених, људи су почели да шаљу ручно писана писма и љубавне поруке у 17. веку. Међутим, тек педесетих година 19. века, У САД почиње масовна производња наменских честитки. Данас око 55 одсто Американаца обележава овај дан и потоши око 19,6 милијарди долара за поклоне.

Срцолика кутија

Прва кутија у облику срца са чоколадним бомбонама представљена је 1861. године, наравно, 14. фебруара. Дизајнирао ју је Ричард Кадбери како би повећао продају чоколадних бомбона.

У новије време, процењује се да се годишње прода око 36 милиона кутија у облику срца са чоколадним бомбонама.

Судбоносно питање

Скоро шест милиона парова се вери на Дан заљубљених. Према једној анкети, Дан заљубљених је изабран за најбољи дан када треба поставити питање:„Да ли желиш да се удаш за мене?".

Варијације на тему

У Латинској Америци Дан заљубљених зову Даном љубавника или Даном љубави и пријатељства.

У Јапану је обичај да само жене дарују мушкарце 14. фебруара. Они им поклоне враћају месец дана касније, 14. марта, обележавајући тако све популарнији „Бели дан“.

У Кини, Дан заљубљених се преплиће са Фестивалом фењера, а широм Малезије и Сингапура, на овај дан жене исписују свој број телефона на поморанџе, бацају их у поток и чекају да мушкарци пронађу воће и позову их.

У Француској постоји село које се зове Свети Валентин. Током Дана заљубљених, место оживи због бројних посетилаца који обнављају своје брачне завете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво