Мистериозни кипови са Ускршњих острва доказано имају благотворне моћи

Камене главе које се налазе на Ускршњим острвима спадају у најинтригантније мистерије на свету. Последње петогодишње ископавање на овом археолошком локалитету открило је нове, уверљиве доказе који коначно повезују огромне камене фигуре са квалитетом и плодношћу земљишта.

На познатом острву Рапа Нуи археолози су открили 887 статуа познатих под називом моаи, мада се сумња да их постоји око 1.000, а свака је тешка око 12 тона. Дуго се веровало да статуе имају само главе, али су археолози током претходних пројеката испод површине земље пронашли и тела.

Моаи статуе су направљене од монолитног камења, вулканске седре, и исклесане су на ободу вулкана Рано Рараку, где их има највише, близу 400 у низу. Стотине њих је транспортовано одатле и постављено на камене платформе дуж обода острва. Нешто мање од 100 статуа остало је недовршено, што указује на то да је каменолом изненада морао да буде напуштен. Око 300 њих је положено на тлу, а остале су поређане по путевима дуж острва. Статуе су изгледом веома сличне, али су различитих димензија – већина их је висине до три и по метара, а највиша од њих висока је 21 метар. Масе највећих статау премашују и сто тона.

Готово све имају веома велике главе, које чине три петине њихових тела и којима је посвећивана највећа пажња при изради. Наиме, ти кипови представљају праве стилизоване људске главе – чела су им испупчена, у удубљењима за очи усађени су исполирани комади корала, нос је дугачак, а образи глатки.Статуе су још стајале кад су први Европљани пристигли на острво, али је већина срушена током каснијих конфликта између кланова.

Ново истраживање, чији резултати су објављени у часопису Archaeological Science, бавило се двема статуама које се и даље налазе у каменолому од чијег камена су изграђене све камене статуе.

Иако се дуго мислило да каменолом служи само као место за израду фигура, у студији се наводи да узорци тла показују да је то подручје такође, било одлично место за пољопривредну производњу. Поред тога, сам процес вађења и резбарења камена био је кључни елемент у подизању квалитета земљишта и бољим приносима.

„Резултати су показали висок ниво елемената за које никада не бисмо ни помислила да могу да се пронађу тамо, као што су калцијум и фосфор“, каже педолог, професорка Сара Шервуд са Универзитета у Тенесију.

Док је квалитет тла на Рапа Нуију озбиљно осиромашен ерозијом и губитком кључних хранљивих минерала, у каменолому је сачуван савршен однос воде, минералних ђубрива и хранљивих састојака, додаје професорка Шервуд.

Истраживачи сматрају и да су ове две статуе којима су се бавили у свом последњем истраживању намерно остављене у каменолому, а не да су остале јер нису на време пресељене.

За моаи статуе везане су многе мистерије и непознанице. Датирају из времена између 1000. и 1600. године, али је најприхваћенија теорија да су их пре отприлике 500 година исклесали становници полинезијских острва. Вероватно су направљени као камени симболи који представљају претке или истакнуте великодостојнике.

Неке од њих имале су чак и велики шешир, назван пукао, од црвеног камена, такође вулканског порекла, који је био тежак око 10 тона. Из тог разлога, поједини археолози верују да је за израду и транспорт моаи статуа примењена импресивна технологија ванземаљског порекла, иако је последњих година доказано да су становници острва могли да преносе велике тежине помоћ разрађеног система клада и конопаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво