Корални гребен и подводни музеј у Јордану посластице за рониоце

Акаба, лука на Црвеном мору у Јордану, привлачи рониоце из читавог света. У потрази за авантуром све чешће одлазе и рониоци из Србије. Дно тог мора се разликује од других по разноврсним коралима, али и по специфичном подводном војном музеју.

Туристички развој Акабе почео је још 1965. године када је јордански краљ Хусеин заменио са Саудијском Арабијом 6.000 квадратних метара пустиње за 12 километара обале Црвеног мора. Од тада имају 27 километара дугу обалу.

Тако је Јордан добио излаз на јединствен корални гребен којем не могу да одоле рониоци из читавог света, јер овде могу да уживају у богатом подводном свету са 150 различитих врста корала.

„Роним од своје девете године. Кад год могу, помажем животињама кад се негде заглаве на дну мора, бринем о коралима, а има и оних који су стари и сто година. Морамо их сачувати за будуће генерације и зато често и чистимо море, вадимо ђубре из њега“, каже Абдулах Момани из ронилачког центра Црвеног мора „Акаба“.

Марија Аристимуно дошла је чак из Уругваја да би овде видела подводни музеј који је направио краљ Абдулах Други. Он је у море потопио 19 различитих тенкова, хеликоптера, борбених возила, а пре два месеца и очувани путнички авион. Кад за неколико година све ово прекрију корали биће још већа атракција.

„Највише бих волела када би сво оружје на свету било у мору. То би било дивно. Ово ми се много свиђа и нигде ништа слично нисам видела“, прича Марија Аристимуно.

И рониоци из Србије све чешће посећују обалу Црвеног мора и овде имају зароне до 30 метара дубине.

Кад изроните из Црвеног мора буде вам жао, јер тек тад видите колико боја нама недостаје у свакодневном животу. Зато се рониоци кад год могу враћају у воду да би уживали у новим изазовима и авантурама.

„Рониоци овде могу да примене све оне вештине које су вежбали током године. Изузетан је доживљај ронити на коралним гребенима и на потопљеним олупинама, јер то под водом причињава максимално уживање“, истакао је Јанез Крањц из панчевачког ронилачког клуба „Свет роњења“.

Рониоци су се вратили у Србију са много лепих утисака, али и фотографијама које могу да се направе само на јорданској обали Црвеног мора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво