После Дрездена провалници упали и у Музеј Штазија у Берлину

Провалници су из берлинског Музеја "Штази", који се налази у бившем седишту источнонемачке тајне полиције, украли медаље и накит вредне неколико хиљада евра.

Само неколико дана од крађе драгоцене колекције накита из музеја у Дрездену, према подацима полиције, лопови су се у недељу ујутру попели на кров изнад улаза и кроз разбијени прозор на првом спрату ушли у зграду.

Проваливши у Музеј, разбили су неколико стаклених витрина и из њих узели више одликовања, уључујући Орден Карла Маркса, Орден Лењина и Орден хероја Совјетског Савеза, а потом су се спустили у канцеларију бившег шефа Штазија Ериха Мелке, где се налазио накит.

Међу ордењем које су лопови узели из Музеја, на срећу само је један, и то златни Патриотски орден за заслуге, био оригинал, док су остали реплике.

„Упад провалника је увек непријатан јер нарушава осећај сигурности, али што се тиче вредности украдених експоната, готово да немамо разлога за забринутост“, наводи директор Музеја Јерг Дризелман.

Из управе Музеја напомињу да су провалници сигурно знали да неке од медаља немају велику материјалну вредност, али да ће без обзира на то пронаћи одушевљене купце међу колекционарима источнонемачких сувенира.

Од накита су украдене минђуше, прстење са бисерима и драгим камењем и златни сатови, углавном предмети које је Штази одузимао од Источних Немаца који су покушали да побегну из социјалистичке државе на Запад.

У последњих 30 година, од када је Немачка уједињена, такви предмети су углавном враћени првобитним власницима, а у Музеју се налазе само комади чије власнике није било могуће пронаћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво