„Покер фејс“ или скретање погледа – невербална комуникација у служби толеранције

Некада нисмо у прилици да питамо саговорника све што нас интересује, али он нам, ипак, много тога сам каже својим положајем тела, гестовима и мимиком. Ми само треба да знамо да растумачимо те поруке.

Много пута истраживана и потврђена чињеница јесте да се зенице нашег саговорника шире када је заинтересован за нас, или за оно што причамо.

„Невербална комуникација је била први начин нашег споразумевања. То је нешто што ми наслеђујемо генетски. Онај пра-пра човек, који није имао развијене гласнице и није могао да говори, морао је некако својим саплеменицима, рецимо својој породици, да саопшти да је био у лову на мамута, да га је промашио и да треба да беже. То је морао некако да уради, и то је чинио телом“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, глумац и пантомимичар Марко Стојановић.

Говорећи о ономе што у невербалној комуникацији не може да се сакрије, Стојановић наводи да су то микропокрети лица, односно покрети мишића на лицу који се тешко контролишу.

„И то може да се увежба, али увек промакне онај један који вас прода, који вас изда у неком тренутку“, наводи глумац и додае да је важан и смер погледа током комуникације са саговорником.

Стојановић такође каже да је „покер“ лице које не одаје никакве емоције, скоро недостижна ствар.

С друге стране, невербална комуникација, уз наравно ону вербалну, може да буде превенција вршњачком насиљу.

Пантомимичар каже да се то првенствено односи на средњошколце. Зато је и потекла идеја о обуци, у којој учествује и Стојановић, и о томе да се учи толеранцији и доброј комуникацији и разумевању.

Обука је бесплатна и отворена за све заинтересоване. Одржава се у Опшини Савски венац, у Свечаној сали, и почиње данас, 5. новембра, од девет сати.

Недавно је на РТС-у, почело и емитовање емисија које се зову Невербална комуникација.

„Урадили смо серијал од 20 кратких епизода које се емитују викендом. То је едукативни програм и мали допринос бољој комуникацији међу људима“, рекао је Марко Стојановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво