Од семена до тегле – ајвар и пинђур задругарки из Горчинаца је светски тражен

У бабушничком селу Горчинци, пре три године, основана је прва женска задруга. Идеја да се чланице задруге баве органском пољопривредом је заживела, уз помоћ Владе и Европске уније, добиле су пластенике и опрему за прераду воћа и поврћа.

Око 15 жена себи обезбеђује егзистенцију, а због велике потражње њихових производа, планирају проширење производње. 

Од семена до тегле – то је мото жена из бабушничког краја, чланица прве женске задруге на југоистоку Србије.

Почеле су скромно, са три пластеника, сада имају двадесет, а њихов крајњи производи су ајвар, џемови и сокови.

„Ми смо се определиле за тај посао, јер ми то радимо на традиционални начин, без конзерванса, само паприка, со и зејтин“, каже чланица задруге „Дарови Лужнице“, Марија Костић.

„За продају иду велике количине. Може баш, да се заради“, искрена је чланица задруге Слађана Јовановић.

„Потражња за нашим ајваром је свакодневна. Људи се јављају, а ми једноставно немамо количине да испоручимо. Имамо једног пријатеља из Немачке који је наручио шест хиљада тегли ајвара и пинђура. Наша тегла ајвара кошта 700 динара“, рекла је председница задруге Каролина Стаменковић.

Европска унија донирала им је двадесет пластеника. Зато су представници амбасада земаља ЕУ обишли ове предузимљиве жене.

„Тај пројекат који је важан за женску егзистенцију, базира се на органској производњи, која је јако важна, јер је заштита животне средине једна од вредности на којима почива Европска унија“, изјавила је Матеа Ночиш Штамцар, заменица шефа делегације ЕУ у Србији.

„Што више женских задруга, што више оваквих програма би довело до тога да наша села оживе, да бабушнички крај буде препознатљив по производњи органске хране“, каже председница општине Бабушница, Слађана Јовановић.

Задругарке већ за наредну сезону планирају да прошире производњу. Како су нам рекле, лепо је када се након завршеног посла погледа у новчаник. Тад може и да се заигра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво