Изазовна одбрана дипломског у доњем вешу

На Универзизету „Корнел“ у држави Њујорк, студенткиња је одбранила дипломски рад у доњем вешу у намери да оштро протестује, јер се неко жалио што носи шортс.

Ђаци средње школе у Тексасу снимили су видео у коме девојке без панталона ходају школским просторијама. Снимак је настао у знак протеста против школских правила одевања, брзо је обрисан, а ученице тврде да су само девојке оптужене да крше правила.  

Школе у САД по закону имају право да захтевају одређени начин одевања. Званичници школе Маркус у Флер Моду извинили су се пошто је снимак постао популаран и изазвао полемике.

Сада се све више девојака бори против тога да се одређује шта смеју да обуку и како могу да изгледају.

„Студенткиње су одавно на мети, јер ми у Америци имамо доста ограничења о томе шта је прихватљиво да жена одева. И отуд правила како да се облаче и понашају“, објашњава Адријен Диксон са Универзитета у Илиноису.

Студенткиња Корнела Летиша Чај је покренула јавну дебату када је уживо на Фејсбуку преносила свој протест.

„Молим вас да ми се придружите, јер ова ствар погађа нашу личност и погађа право у срце. Ја сам више него само једна Азијаткиња. Ја сам више него само једна жена“, рекла је студенткиња Летиша Чај пре него што се скинула и почела одбрану дипломског рада.

Чај је студенткиња са размене из Кореје и сматра да се женама одређује како да се облаче да би задовољиле мушкарце.

Џо Палети, стручњак за одевање, напомиње да проблем није толико у разлици међу половима, него у стилу одевања.

„Мислим да су њени ставови приватни и уски. И мушкарце критикују због фризура, фармерки. И много тога има везе са расом“, рекао је Палети.

Оно на шта Чај покушава да укаже је само део полемике у целом свету. У децембру 2011.године две жене у Јоханесбургу у Јужноафричкој Републици су нападнуте јер су носиле мини сукње. Неколико месеци касније, стотине Јужноафриканаца учестовало је у протестној шетњи у мини сукњама против сексуалног узнемиравања.

„Ако су за вас жене сексуални објекти, оне ће то бити без обзира да ли носе панталоне или сукње. То нема везе са одевањем, нема везе са мини сукњом“, истакла је Миранда Коман из Афричког националног конгреса.

Лулу Сингвана , министарка за жене, децу и посебне потребе у Јужној Африци објаснила је да се мушкарци облаче како хоће, некад иду без мајица са својим огромним стомачинама, или у кратким панталонама. Нико их не малтретира, нико им не наређује шта треба да обуку. Треба да поштују женска права, јер женска права су људска права.

Стручњаци за образовање, али и за бизнис ипак скрећу пажњу да треба да будете одевени као професоналац и да то носи поруку у вашој моћи, ауторитету и кредибилитету. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво