Како да вам не одузму аутомобил након што га купите

Нажалост, чињеница да имате купопродајни уговор, потписан и оверен код нотара, не значи да је аутомобил аутоматски ваш. Далеко од тога…

То што сте платили порез на пренос апсолутних права (власништва) не значи ништа. Све док у полицији, на шалтеру, не завршите процедуру, нисте на чврстом тлу. Чак и тада, када имате саобраћајну дозволу на своје име, можете се наћи у ситуацији да вам аутомобил буде одузет.

Овакви случајеви нису реткост

У таквој ситуацији се нашао и Ненад Стошић који се бави продајом и откупом аутомобила, а који нам се обратио како би апеловао да упозоримо друге возаче на овај проблем.

„Купио сам ауди А6 од човека који је недуго након продаје отишао у иностранство. Када сам дошао у полицију да региструјем ауто на себе, сазнао сам да то не могу да урадим пошто претходни власник има дуг од 80.000 динара према ЈКП Инфостан, а наплату дуга су преузели извршитељи“, наводи Стошић.

С обзиром на то да није могао да контактира бившег власника, био је принуђен да плати дуг уместо њега како би могао да региструје аутомобил, па зато саветује друге да пре куповине обавезно провере и продавца и аутомобил.

Постоји начин да се у великој мери смањи ризик.

Кад извршитељи ставе забрану

Дате продавцу новац, оверите купопродајни уговор код нотара, платите порез на пренос власништва Пореској управи, а онда вам на шалтеру у полицијској станици кажу да тај ауто не можете да пренесете на себе зато што продавац има дуг, због којег су извршитељи блокирали продају.

Проблем је у томе што се пренос власништва обавља у полицији, а не код нотара оверавањем уговора или у Пореској управи плаћањем пореза на пренос апсолутних права.

Нотари не проверавају да ли је стављена било каква забрана на предмет продаје. Они проверавају само да ли се поклапају подаци о возилу у уговору и саобраћајној дозволи, и идентитет купца и продавца.

Пореска управа такође ништа не проверава – само наплаћује порез на пренос. Дакле, плаћање овог пореза не значи аутоматски и пренос власништва.

Зато треба да одете на сајт Агенције за привредне регистре и обавите претрагу судских забрана.

1. Проверавате власника – кликните на овај линк.

Обавезно поред имена и презимена унесите и ЈМБГ. Имајте у виду да систем није савршен и да су могуће грешке.

Саветујемо да прво проверите продавца, пошто постоји могућност да није уписана посебна забрана на аутомобил, него нека генерална.

2. Проверавате да ли возило има забрану отуђења - кликните на овај линк.

У падајућој листи треба изабрати прву опцију – „Покретна ствар која има регистрациони број“. Затим се појављују следеће опције за унос података као на слици испод:

Проверите за сваки случај на више начина, посебно по регистарском броју и по броју шасије (обавезно), као и комбинацијом података. Систем није савршен и могуће су грешке.

„Рупе“ ипак постоје

Проблем је у томе што потврду о плаћеном порезу на пренос не можете да добијете истог дана. Можда ћете је чекати веома, веома дуго (мада ситуација може драстично да се разликује од града до града).

А без потврде о плаћеном порезу на пренос апсолутних права не можете да пренесете возило на своје име у МУП-у.

Стога су из сајта Половни аутомобили Агенцији за привредне регистре упутили следеће питање:

„Да ли ја као купац аутомобила, уколико на дан када је потписан и код нотара оверен купопродајни уговор, тај аутомобил није био уписан у Регистар судских забрана, имам право да неометано пренесем апсолутна права над тим аутомобилом на себе, ако у периоду између потписивања уговора и завршетка процедуре преноса власништва дође до уписивања тог аутомобила у Регистар судских забрана?

Конкретније, шта ако ја проверим аутомобил, све буде у реду, оверим купопродајни уговор и исплатим новац продавцу, а затим након 10-ак дана на шалтеру у МУП-у када одем да пренесем власништво на себе сазнам да је након овере купопродајног уговора аутомобил уписан у Регистар и МУП одбије да пренесе власништво на мене као купца, тј. новог власника?“

Одговор који су добили гласи:

„Прописано је да свако има право да захтева извод о подацима из Регистра и извод којим се потврђује да Регистар не садржи податке о или забрани отуђења, односно оптерећења покретне ствари (нпр. возила).

Даље, прописано је да се нико од тренутка уписа не може позивати да није упознат са забраном отуђења, односно оптерећења покретне ствари, нити да му нису били познати подаци који су о њој уписани у Регистар.

Прописано је и да се претпоставља да је купац покретне ствари која је предмет забране отуђења, односно оптерећења која није уписана у Регистар савестан.

Дакле, савесност купца претпоставља се по закону.

Напомињемо да уколико неко оспорава савесност купца, мора то и да доказује пред судом, али да је то врло комплексно правно питање, при чему одговор на исто излази из оквира материје регистрације.“

Нажалост, из МУП-а на ово питање није одговорено.

Извршни поверилац (нпр. извршитељ) дужан је да без одлагања затражи упис у Регистар привремене мере забране отуђења и оптерећења возила.

Међутим, постоји могућност да у Регистру не пронађете аутомобил на који је стављена забрана, пошто је забрана стављена на целокупну имовину дужника, а што опет зависи од тога како суд дефинише меру забране.

Зато је веома важно да детаљно, па разним параметрима проверите и ауто и власника/продавца.

Такође, треба имати у виду да се база података Регистра судских забрана пуни поступно, сразмерно динамици подношења пријава, што опет оставља времена дужнику да прода ауто за који зна да ће ускоро добити забрану.

Притом купац не може провером у Регистру да види да је тај ауто споран. Купиће га, а проблеми ће уследити када покуша да га пренесе на своје име или касније.

Да вам банка не одузме ауто због туђег кредита

Завршите комплетну процедуру куповине, пренесете аутомобил на себе, па вам га након шест месеци одузму због тога што га је продавац дао као залогу (гаранцију) код узимања кредита. Овакав сценарио је могућ, пошто наши прописи не забрањују да се прода аутомобил који је заложен као средство обезбеђења кредита.

Дакле, када претходни власник, од којег сте купили аутомобил, престане да плаћа рате кредита, банка покреће поступак принудне наплате. Возило се вама одузима и предаје банци, а остаје само да тужите продавца.

Да би сте се заштитили од овакве ситуације, треба да одете на сајт Агенције за привредне регистре и обавите претрагу у делу Заложно право.

1. Проверавате власника.

Отвориће вам се прозор у који уписујете податке продавца. Имате разне опције за претрагу, а подразумева се да је најсигурније истовремено изабрати ЈМБГ, име и презиме.

2. Проверавате возило - кликните на овај линк.

У падајућем менију изаберете опцију „Покретна ствар која има регистрациони број“ и затим испод уписујете податке. Нипошто не прескачите број шасије (ВИН).

Могу ли да тужим продавца преваранта и добијем свој новац назад?

Можете да га тужите и највероватније ћете победити на суду.

Међутим, суђење може да траје веома дуго, а остаје и питање када ћете и да ли ћете уопште икада добити свој новац од особе која вас је због неплаћања дугова или рата кредита и довела у ову ситуацију.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво