Норвешки рибари пронашли руског војног кита

Рибарима на северу Норвешке пришао је пре неки дан кит белуга, а на њему су приметили неку врсту појаса, за коју сумњају да потиче од руске војске.

Кит је допливао директно до нас и одмах нас је заинтригирао. Као да је покушавао да се чеше о чамац. Онда смо приметили да има појас око стомака, објашњава рибар Јоар Хестен за норвешки портал ВГ.

Фотографисали су животињу и послали фотографије поморским биолозима у Тромзоу.

„Мислио сам да се уплео у нешто и да му је сметало да плива, па сам хтео да неко стручан погледа и можда нам помогне“, каже Хестен.

Професор на норвешком Арктичком универзитету у Тромзоу, Аудун Рикардсен, био је сигуран да је појас на белугу стављен људском руком, али да му није било познато да научници у Норвешкој нити Русији користе такву опрему.

„Контактирао сам руске колеге и потврдили су ми да не раде ништа слично. Рекли су ми да је највероватније руска морнарица у Мурманску одговорна“, истакао је Рикардсен.

Проследио је фотографију норвешком Директорату за рибарство. „Сазнали смо да је кит и даље са рибарима, па смо организовали да неко од наших људи оде и испита животињу“, каже Јорген Виг, поморски биолог.

Заједно са инспектором Ингвеом Ларсеном, рибари су успели да намаме белугу филетима бакалара.

Покушали су да скину појас из чамца, али је био чрвсто завезан. На крају је Ларсен обукао непропусно одело и ушао у воду са китом и успео да скине појас.

Ларсен истиче да је животиња била веома питома и да се осећао безбедно све време. „Деловало је као да је навикао на људе. Мислим да је зато и пришао рибарима“, објашњава Ларсен.

Наводи да је на појасу писало да је опрема из Санкт Петербурга, као и да је имао држач за „го про“ камеру. „Познато нам је да у Русији имају припитомљене китове у заточеништву, које понекада пусте у дивљину или они сами побегну“, додаје Ларсен.

„Уколико ова опрема потиче из Русије, а верујемо да је то случај, онда сигурно не припада научницима, већ руској војсци“, каже Мартин Биув, Рикардсенов колега са универзитета.

И америчка и руска морнарница су имале тајне програме у којима су користиле морске сисаре за бројне задатке током Хладног рата. Откривање тих програма изазвало је велике контроверзе, па су многи од њих прекинути.

Протеклих месеци у жижу светске јавности доспела је прича о илегалној фарми китова у источној Русији, а пре пар недеља одлучено је да се више десетина китова из ње пусти на слободу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво