Наставци „Харија Потера“ спаљени у Пољској као светогрђе

Католички свештеници у Пољској спалили су књиге за које тврде да представљају светогрђе, међу њима и неке делове серијала „Хари Потер“ британске ауторке Џеј Кеј Ролинг.

„Ми поштујемо реч“, навели су свештеници на налогу на Фејсбуку на коме су постављене фотографије на којима се виде како горе књиге и цитира Стари завет.

У једном пасусу подстичу се верници да униште непријатеље Бога уз заповед „Спалите њихове идоле у ватри“.

Порука која је објављена на страници којом управља католичка евангелистичка група „СМС са небеса“ изазвао је контроверзе.

На фотографијама се виде три свештеника како кроз цркву носе корпе пуне књига и других предмета укључујући, афричку маску, које бацају у ватру испред богомоље.

Свештеници се моле око ватре у којој горе и предмети као што је кишобран „Хелоу Кити“ и хиндуска фигура.

Књиге су паљене у недељу, након мисе у 11 сати, рекао је неименовани верник у цркви у пољском граду Гдањску за телевизијски канал ТВН24.

Од верника је затражено да донесу предмете који се доводе у везу са „негативном енергијом“ и сујеверјем, укључујући амајлије.

Серија књига Хари Потер говори о епској борби између добра и зла, а радња романа фокусирана је на истоименог младог чаробњака који се бори против мрачног чаробњака Лорда Волдеморта.

Серијал је и раније изазивао критику верских и конзервативних кругова јер се, како кажу, фокусира на вештичарење, подсећа АФП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво