Чије су гусле – иницијатива Албаније у Унеску

Након што је Унеско одлучио да гусле уврсти на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства као део културног наслеђа Србије, амбасадори Албаније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и, како се наводи, неких других земаља, поднели су тој организацији заједнички захтев за постизање консензуса о томе да ли овај инструмент припада византијској или арапској култури, пише „Коха“.

Декларацију је у име свих земаља представио албански амбасадор при Унеску, Ферит Хоџа.

Албанци тврде, пише приштински дневник Коха, да су гусле њихов традиционални инструмент и они га зову лаута.

Тврди се да су Албанија и тзв. држава Косово још пре неколико година покушале да овај музички инструмент региструју у Унеску као баштину свог културног наслеђа, али је тај захтев одбијен јер Приштина није члан Унеска.

„Овај стари музички инструмент распрострањен је широм динарске области, од Словеније до Албаније и даље, од Румуније, Бугарске, али и Македоније, Хрватске, БиХ. То је албанска лаута. Али сличне песме певају и Словени са инструментом који се зове гусле", наводи портал.

Додаје се да Црногорци тај инструмент као Срби називају гусле. Наводе и да лауту, за Албанце, и гусле за Србе и Црногорце, користе у Русији, Чешкој, али и у арапским земљама.

За Румуне су гусле исто лаута, као за Албанце.

„Коме припада овај инструмент, византијској или арапској култури? Албанско Министарство културе каже да је у контакту са црногорским, како би се и друге земље југоисточне Европе укључиле у доношење консензуса. Заједнички захтев амбасадора Албаније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине је зато упућен Унеску", пише приштински дневник у онлајн издању.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво