Које играчке су најбоље?

Понекад су скупе, а деци брзо досаде. У мору играчака, није лако наћи ону која подстиче на размишљање и развија креативност. Ево савета шта је добар избор.

Фудбал, кошарка, билијар и свемирски дуели - четири различита терена за надметање. Графомоторичне коцкице одређују којом руком и којим прстом се померају фигуре. Иако на први поглед ова игра делује једноставно, она захтева спретност свих прстију, али и логичко и стратешко промишљање потеза.

Писац за децу Урош Петровић истиче да, поред осталих проблема, данашња деца имају и проблем мање покретљивости осталих прстију, осим палчева, који клизе по екрану.

„На том трагу сам желео да направим нешто што је јако занимљиво, а што ће као добру последицу имати да деца развију покретљивост прстију“, објашњава Петровић.

Писац за децу и аутор награђене играчке Дум дум дум каже да осим моторичке вештине код деце, овом игром жели и да уз добру забаву окупи читаву породицу.

„Кажем деци да за све што иоле вреди у животу мораш да се помучиш и оно што добијеш лако није увек ни забавно ни занимљиво. Па смо и то имали у виду кад смо правили ову игрицу“, навео је Петровић.

А није лако било ни жирију. На конкурс је стигло 18 играчака. Осим игре Дум дум дум, награду „Добра играчка“ понели су и игра Позориштанце, ауторке Драгане Илић, и карте Креативна математика, аутора Момчила Степановића.

„Без обзира на то колико година имали, ми отворимо све кутије, радујемо се вероватно као деца Деда Мразу и играмо се са сваком играчком и тако видимо да ли она функционише, да ли је све како треба, да ли је промишљена игра, добро прочитамо упуство и ако је нама јасно играмо се и надамо се да ће они који користе моћи да се служе“, нагласила је председница Комисије Весна Јањевић Поповић.

Пресудан је, кажу, квалитет – психолошки и педагошки, и то да ли играчка утиче на дечији развој.

„Ове играчке сигурно нису никле из дечијих цртаних филмова и нису хероји филмова или са налепница, зато је издвојило ове играчке што омогућавају да се играју и деца и одрасли као равноправни суиграчи“, каже Весна Јањевић Поповић.

Да би играчка била добра важно је да је прилагођена узрасту малишана, да подстиче психофизички развој, машту, креативост, спретност, логичко расуђивање и оријентацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво