Житељку Опова смрдибубе „истерале“ из куће!

Једна житељка Опова, угледала је пре неколико дана у својој кући призор као из Хичкокових филмова. У кућу је током ноћи ушло толико смрдибуба да се под, прозори и зидови од њих готово нису ни видели. Зашто се то догодило, нема објашњења али велики број смрдибуба ове године углавном се тумачи променама климе и чињеницом да је било много топлих и кишних дана.

Када се једног јутра пробудила, Нина је угледала пуну собу смрдибуба. Кад је истрчала напоље чекало је још веће изненађење. Фасада куће скоро да се није видела од ових стеница. Није јој јасно одакле су дошле и на који начин су се увукле и у собе.

„Тог дана кад сам покушавала да их покупим и метлицом и усисивачем који је на крају изгорео, напунила сам пет великих врећа из усисивача. Бацала сам их у ве-це шољу и то се скоро запушило, јер није могла ни вода да иде из водокотлића и заиста све је било страшно“, испричала је Нина Попадић Митровић из Опова.

Нина је читав дан скупљала смрдибубе по кући, купила је и разне препарате да би их уништила, а прозоре и врата је додатно заштитила. Од разних испарења, али и страха следећу ноћ је преспавала у хотелу.

„За викенд је дувао ветар и можда их је он донео. Кућа је на сунчаној страни и можда их је привукла светлија боја фасаде. До увече тог дана кућа је била потуно црна са све четири стране“, истиче Нина.

Стручњаци кажу да смрдибубе нису опасне по здравље људи, али могу нанети штету повртарима, јер се хране лишћем. Не подносе хладноћу и зато пред зиму траже уточиште у топлим домовима да би презимиле, јер у пролеће полажу јаја из којих се легу нове ларве.

„Уколико неко сад размишља о томе да се могу нечим третирати зидови и терасе и да то има дугорочни ефекат, тако нешто не постоји. Не саветујемо хемијске третмане, јер су то пестициди који нису безбедни за ширу употребу", рекла је Маја Судимац, стручни сарадник Института „Тамиш“ у Панчеву.

И у Панчеву неки угоститељски објекти поред Тамиша због најезде смрдљивих буба неколико дана нису радили, а ако је за утеху у народу постоји веровање да где смрдљиви Мартин уђе биће и пара, а по томе Нину очекује велики добитак!

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво