Упознајте Драгана Кувељића, представника Србије на светском такмичењу за најбољег наставника

Србија ће на светском такмичењу за најбољег наставника имати три представника. Представљамо вам још једног од њих. Драган Кувељић је учитељ у пријепољској Основној школи „Милосав Стиковић“.

И првог јутра нове школске године, како то из јутра у јутро већ три године раде, летње емоције четвртаци Драгана Кувељића поделили су у подстицајном кругу своје учионице – маштаонице.

„Ми се зовемо група 'Машта', а овај круг је знак ветрењаче, јер када дуну ветрови промена, једни граде зидове, а други граде ветрењаче. Ми, пошто имамо ветрењачу, ми се мењамо, а они који граде зидове они се не мењају“, објашњава Дико Ланговић, ученик ОШ „Милосав Стиковић“ из Пријепоља.

Дико је награђен првим бесплатним загрљајем због управо рођеног брата, а онда су прионули тимском писању састава од изречених осећања.

„Мој највећи задатак је како да их ангажујем да они сами буду конструктори својих знања, да раде у тимовима, да се договарају, да после извештавају, а све у једној релаксирајућој атмосфери, да су слободни да кажу своје мишљење, да имају критички став о томе што говоре...“, истиче Драган Кувељић, професор разредне наставе и кандидат за најбољег учитеља света.

Оцене су им само подстицај за даље напредовање, додаје учитељ, који ужива и безрезервну подршку родитеља.

„Ми смо често и ван учионице, идемо до Дома културе, до Музеја, до манастира Милешеве...“, каже Јања Томашевић из исте школе.

„Поред знања, учитељ учи да буду деца која не праве разлику једно међу другима, овде су сви једнаки и учи их првенствено да буду људи“, истиче родитељ Сузана Дучић.

Све са преко 2.000 сати стручног усавршавања, учитељ Кувељић труди се да преточи у наставу, потписујући као коаутор и два приручника за учитеље и наставнике са једноставним саветом.

„Да их охрабрим да се оставе традиционалне наставе, да се оставе катедре, да они буду сарадници, партнери, мотиватори, усмеривачи, а у ствари деца да раде“, објашњава Кувељић.

И то је формула сталног осмеха на лицу Драганових ученика, који за сваког госта припреме и посебну поруку. Нама упућена је да ће се шанса указати оног часа када одлучиш да се бориш...

Они се, усмерени од свог учитеља, за боље сутра маштом и радом боре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво