Откривена римска некропола у околини Аранђеловца!

Чак 18 римских императора рођених на тлу данашње Србије, оставило је иза себе бројне трагове који сведоче о начину живота у том периоду. Најновији је откривен у каменолому аранђеловачког „Бекамента“ - римска некропола са 22 гробнице на врху планине Венчац.

На каменитом и неприступачном терену, археолози су у двадесет две гробнице пронашли остатке скелета људи који су ту живели између 4. и 6. века. Карактеристичан начин сахрањивања у римско доба: северозапад-југоисток, и близина гробних места, указују на уређену, плански направљену некрополу.

„Имамо неколико целих скелета, изузетни налази. А доста њих је без лобања и ситних кошчица, значи, остали су само већи и крупнији комади“, каже Снежана Станковић из Завода за заштиту споменика културе Крагујевац.

У сваком гробу, пронађено је обиље прилога који говоре о начину живота, облачења и украшавања становништва.

„Ту су фибуле, минђуше, украси за главу, перлице, делови појаса, копче, затим стаклене посуде, две стаклене посуде, затим доста керамике, два цела крчага“, каже Славица Ђорђевић из Завод за заштиту споменика културе Крагујевац.

На Малом Венчацу, пронађени су остаци утврђења и насеља, о чему је писао још Феликс Каниц у 19. веку. Становништво које је ту живело, сахрањивано је на Великом Венчацу.

Римско утврђење чувало је пут који је спајао руднике на Авали, Космају и самом Руднику.

Плодна долина подно Венчаца, била је погодна за формирање насеља, и данас нам открива импресивне остатке велике империје.

„Свакако да су ови налази веома значајни, прво што ће обогатити фундус нашег музеја, и пружити нова сазнања о животу на овим просторима у римско доба“, каже Олга Старчевић из Народног музеја у Аранђеловцу.

На територији Аранђеловца многобројни су локалитети из тог доба, а најновије откриће драгоцен је каменчић у склапању римског мозаика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво