Први приватни зоо-врт у Србији данас више подсећа на резерват

Село Колут, између Бездана и Бачког Брега, место је где је пре више од 30 година основан први приватни зоолошки врт у нашој земљи. Ту се могу видети фламингоси, медведи и ретке птице којих нема ни у земљама у окружењу. Врт више подсећа на природни резерват, јер је све подређено животињама, па љубитељи природе овде радо свраћају.

Прво је само доносио домаће животиње у породично двориште да их лечи и брине о њима. Онда је животиња било све више, а простора све мање, па је Милан направио свој зоолошки врт. Данас се овде налазе животиње из целог света.

Власник врта Милан Мирић каже да су заступљене све најважније групе животиња.

„Од раритета на светском нивоу, ту су секретари који су једини примерци у овом делу Европе, палм какаду папагај кога нема у овом делу Европе. Рецимо, Мађарска има 13 зоолошких вртова, али ниједан нема тог палм какадуа“, истакао је Мирић.

Тешко је, каже, издвојити омиљену животињу. Ипак, они који сврате приметиће да му је Бобо, ретка птица секретар, највећа слабост. Само њему је дозвољен улазак у кућу и ручак у кухињи.

Милан је и власник и радник, продавац карата и ветеринар. Пуних тридесет година није отишао ни на одмор, ни на боловање.

„Поред свих тих проблема и одрицања, ја се не бих мењао ни са ким, а мислим нико ни са мном“, каже Милан у шали.

С осмехом се присећа да је мечка Сека побегла из кавеза и ушла у пуну дискотеку: „Препознали су медведа, рекли су то је Микијев медвед, па су га частили чак и колом и сликали се са њим. Тако да сам ја у четри сата ујутру дошао кући са медведом и затворио га“.

Посетилаца највише има од априла до октобра. Дана када нема никога, каже Милан, права су реткост. Данас се у врту налази више од 100 различитих животињских врста из целог света. Када отопли, као сада у пролеће, највише долазе деца из основних школа Сомбора и околине, често сврате и љубитељи природе, али и сви они које пут овде случајно нанесе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво