Светски, а из Смедерева – сир са укусом тартуфа, лаванде...

У малој породичној сирани у Смедереву, производи се сир са укусом тартуфа, лаванде, али и сир који одлежава у црном вину. За један килограм оваквог сира потребно је готово 20 литара крављег млека.

У подухват производње пуномасног тврдог сира, каквог, кажу, није било на нашим просторима, ушли су сасвим случајно пре 10 година. Изазов је био направити овај царски сир од крављег млека који је годину дана одлежавао на јаворовом дрвету и за који је било потебно готово 170 литара млека.

„Овакве наше сиреве упоређују са сиревима из Француске, упоређују их, кажу да можемо комотно да станемо раме уз раме са свим светским произвођачима сира и не би се постидели ни мало“, каже произвођач Звонко Јовановић.

Пошто су мала породична фирма, два пута годишње прераде око 30 тона млека за сиреве који одлежавају у просеку око шест месеци у комори са посебним условима. До сада су произвели сир са укусом тартуфа, лаванде, аниса, жалфије, али новост за предстојећи Балкански фестивал сирева, је сир који је одлежавао у црном вину.

„У овом сиру, што је најбитније, нема додатака конзерванаса, нема додатака вештачких боја, значи све је природно. Природна је и ова плесан по њима тако сазревају, јер то и јесте процес сазревања“, објашњава Јовановић.

Овај сир није намењен свакодневној употреби, јер је комад од 50 грама реципрочан половини килограма белог сира. Због изузетно јаког мириса и укуса може да се конзумира са медом, чоколадом и грожђем, а за њега су посебно заинтересовани страни туристи на сајмовима.

„Људи који су га пробали и који су долазили оданде одушевљени су, кажу 'Да, то је оно што једемо и тамо'“, истакао је Јовановић.

Ове године, на Новосадском сјаму добили су златњу медаљу за квалитет, а жеља им је да са овим производом стигну на Европско тржиште и да поред Смедеревских вина буду својеврстан бренд овог града.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво