Чудно дрво у Лесковцу

Јапанска јабука, дрво пореклом из Азије, расте у тропским и суптропским подручјима по целом свету, у Средоземљу, али и на обронцима Хималаја, све до 2.500 метара надморске висине. Међутим, код нас се ретко може видети и зато наранџасти плодови егзотичног воћа у дворишту породице Гирић у Лесковцу привлаче погледе свих пролазника.

Округли плодови по боји подсећају на поморанџу, по  глаткој, сјајној кожици на парадајз, али овални кожасти листови указују да је ово воће од неке друге сорте. Дрво украшено зрелим наранџастим плодовима у дворишту куће у центру Лесковца буди знатижељу пролазника.

Јапанска јабука се на далеком истоку може видети на сваком кораку, али не и код нас. Горан Ранђеловић каже да му сваки пут када прође овим делом града поглед застане на дрвету са необичним плодовима.

"Моја супруга и ја често се питамо које је то дрво. Ништа слично нисмо видели: личи на поморанџу али није, да ли је јабука, не знам", каже Горан.

Уобичајени назив за јапанску јабуку на истоку је каки, открива нам Предраг Гирић који је ово стабло засадио пре пет година. Стигло му је из Скопља. Није га посебно неговао, па се и сам зачудио добром роду и још лепшем изгледу.

"Јапанска јабука се бере тек када опадне лишће, после првих мразева. Прошле године сам је пробао пре него што је сазрела, била је тврда и опора", наглашава Предраг.

Као дуња на ормару

Сазревањем, горки плод постаје сочан, сладак, и пријатног укуса, а да би попримио пуну арому мора бити сасвим зрео, скоро црвен. И тада може да се једе кашичицом.

"Не могу тачно да одредим какав је укус јапанске јабуке. Мене подсећа на нешто између поморанџе и јабуке. У сваком случају, плод је кашаст и веома занимљивог укуса", каже Надежда Гирић, која јапанску јабуку предано негује.

Уз јапанску јабуку, у дворишту Гирића расту и дуње старе више од сто тридесет година. Већ су обране. Никад није боље родила, кажу, ове године било је скоро двеста килограма. Биће у дому Гирића добре дуњеваче.

На јапанску јабуковачу из српског казана сачекаће још пет-шест година.

Ове године тридесетак плодова, следеће Гирићи очекују да буде толико да се направи сок или џем.

Ипак, када се зна колико обиље минерала и витамина садржи, потом микроелементе као што су цинк и магнезијум, и велики број амино-киселина, можда је најбоље да се једе непрерађена. А јапанске јабуке на ормару, као и дуње, моге да остану здраве све до пролећа.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво