„Алал вера“ становницима Главинца за споменик сељаку

Становници Главница, села подно Јухора, око седам километара од Јагодине, којих је 524 по последњем попису, подигло је у селу споменик српском сељаку, јединствен у Србији.

„Алал вера“ становницима Главинца за споменик сељаку „Алал вера“ становницима Главинца за споменик сељаку

Споменик је рад академског вајара Ивана Марковић, од бетона у боји бронзе. Приказује сељака, у природној величини, у народној српској ношњи са мотиком на десном рамену и тестијом (земљаном посудом за воду) у левој, иза кога, на око метар, иде жена, забрађена марамом, са корпом хране у десној и малим будаком у левој руци, како иду на њиву.

„Реч је о највероватније једином споменику сељаку у Србији, имамо споменике научницима, песницима, јунацима, споменик пчели, крави, кукурузу и ко зна коме и чему још, али немамо споменик сељаку, који храни све“, рекли су данас мештани Главинаца Танјугу.

Председник Месне заједнице Главинци и одборник у Скупштини града Зоран Глигоријевић, каже да су га подигли мештани у захвалност „селу и традицији“.

Споменик је 3. августа открио најстарији становник Главинаца Живко Васиљевић који има 93 године и целог живота се бавио пољопривредом.

Споменик је подигнут на регионалном путу Јагодина-Рековац, на раскрсници путева који воде ка Јагодини, Крагујевцу, Рековцу и планини Јухор.

Многи који овуда пролазе, када виде споменик, а немогуће га је не видети, застану, неки направе и фотографију, причитају шта пише на плочи и наставе пут. Ако некога од мештана сретну, обично кажу: „Aлал вам вера и свака вам част“, наводе мештани.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво