Због „Британије“ словачким медијима прети казна до 6.600 евра!

Словачким медијима који извештавају о процесу Брегзита прети казна до 6.600 евра због коришћења незваничног, али општепознатог назива за ту земљу – „Британија“, уместо њеног званичног имена Уједињено Краљевство.

Словачке медије опоменула је државна агенција задужена за спровођење једнообразне употребе званичних имена земаља у публикацијама, на основу закона усвојеног 1995. када је Словачка била млада независна држава, преноси Ројтерс.

Истовремено, британска амбасада у Словачкој саопштила је да нема ништа против употребе појма „Британија“ у словачким медијима.

У писму послатом свим словачким медија прошле недеље, Управа за геодезију, картографију и катастар са седиштем у Братислави упозорила је медије да „стално крше закон“ коришћењем назива „Британија“ или „Велика Британија“ када извештавају о планираном изласку те земље из ЕУ, уместо да употребљавају назив Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске.

„Наш главни циљ је да подигнемо свест, никада никога у прошлости нисмо новчано казнили, али смо сада спремни да применимо закон“, рекла је директорка Управе Марија Фридрихова.

Управа је саопштила да је упозорење медијима упутила након што су јој читаоци доставили десетине примедаба у вези са употребом назива „Британија“.

Та агенција, такође, планира да одржи семинар о исправној терминологији за медије пре него што почне да наплаћује новчане казне.

Већина словачких медија, међутим, није направила никакве измене у свом извештавању неколико дана након што су примили писмо од Управе.

„Мислим да је то писмо апсурдно и нећу наше уреднике упутити на коришћење другачијих појмова“, рекла је Беата Балогова, главна и одговорна уредница дневника СМЕ.

На листи званичних назива земаља на сајту словачке агенције стоји да је скраћени назив „Уједињено Краљевство“ дозвољен, као и скраћена имена других држава као што су Немачка и Македонија.

Са своје стране, Британска амбасада у Словачкој саопштила је да нема ништа против употребе појма „Британија“ у словачким медијима.

„Званични лого амбасаде гласи 'Британска амбасада у Братислави", али ми ћемо се повиновати словачком закону ако треба“, рекла је портпаролка Британске амбасаде.

Званични назив Словачке је, иначе, Словачка Република, док је назив Словачка дозвољен у извештавању, напомиње британска агенција.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво