У Ирану рођено дете из ембриона замрзнутог пре 14 година!

У иранском граду Исфахану родило се дете из ембриона који су лекари и научници замрзли 2003. године.

То је нови рекорд у чувању оплођеног ембриона који је очувао могућност да се развије у здраву новорођену бебу.

Како саопштава иранска информативна агенција Ирна, у суботу је у иранском граду Исфахану свет угледало дете које се развило из ембриона залеђеног пре 14 година, преноси Спутњик. До сада научницима и лекарима није полазило за руком да омогуће рађање детета из тако „старог“ ембриона.

Претходни рекорд држао је ембрион који је залеђен стајао 11 година у специјалној хладњачи.

„До данас нико није успео да доведе до рађања здравог детета из ембриона који је тако дуго био залеђен“, изјавио је доктор Сајед Асадолах Калантари, један од руководилаца Центра за лечење стерилитета у Исфахану.

Он је додао да се у њиховим специјалним хладњачама чува још 100.000 залеђених ембриона.

Иначе, 42-годишња мајка бебе која је на свет дошла на не сасвим уобичајен начин сада се добро осећа. Она је претходно успела да се избори са раком лимфних чворова.

Метода којом је та жена родила дете сматра се најуспешнијом у случајевима када жена оболи од малигног тумора.

Тада се пре почетка хемотерапије и зрачења, вештачким путем узимају и замрзавају јајне ћелије, чиме се жени оставља могућност да евентуално роди дете, ако се избори са опаком болешћу.

Како је наведено, пре неколико недеља у Ирану је усвојен закон који омогућава очевима да после рођења детета узму породиљско одсуство и остану уз новорођену бебу, у циљу побољшања услова за подизање наталитета.

Такође, у Ирану држава покрива све медицинске трошкове лечења неплодности, а младе мајке финансијски стимулише на рађање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво