И докторат и стрип!

Први одбрањени докторат урађен у форми стрипа и први стрип који је у својој 103 године дугој историји објавила издавачка кућа „Харвард јуниврсити прес“ представљен је и у Србији. Превод доктората „Одравњивање“ Ника Сузениса објавио је Центар за промоцију науке. Говори ли слика колико и реч?

Побуна против владавине речи над сликом – то је аутор имао на уму када је радио докторат у стрипу. Инспирисан сатиричном књигом у којој је свет равна плоча насељен дводимензионалним ликовима, Ник Сузенис жели да нас натера да подигнемо поглед из „равног“, ограниченог света текста.

Директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић истиче да би то, према мишљењу аутора, била најчистија репрезентација идеје коју имамо о свету око нас.

„Аутор нас често провокативно пита 'A да ли ви размишљате у тексту'“, нагласио је Ђорђевић.

Дело истовремено пружа и критички осврт на образовне системе и позива на отвореност и радозналост. Аутор нас води кроз достигнућа људског рода, дотичући се филозофије, историје, психологије, анатомије.

„Човек једне димензије је човек из капиталистичког доба, обичан човек који функционише по мерилима: једно летовање, једно зимовање, муж и жена, двоје деце. Један уоквирен свет и Сузенис жели својим делом да одрони ту нашу перцепцију, да прошири наше видике“, објашњава Иван Умељић, уредник издања Одравњивање.

Истина је да се аутор бори против крутог гледишта на речи, али их се ипак не одриче. А реч у наслову доктората не постоји у српском језику.

Директор Центра за промоцију науке наводи да је назив енглеске верзије ове књиге, Unflattening, такође измишљена реч. И управо као једна провокација, покушај да се изађе из равни свакодневице, да се измишљањем новог наслова нађемо ван равни папира и улетимо у свет стрипа и слике.

Одравњивање је вишеструко награђивано - од Америчке асоцијације издавача за врхунски академски рад, до Државног универзитета у Пенсилванији за најбољу графичку новелу. У свету владавине речи, то се сматра великом победом слике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво