Мали и Фолић у акцији „Само не аутом“ бициклом дошли на посао

Градоначелник Београда Синиша Мали и главни градски урбаниста Милутин Фолић дошли су данас на посао бициклом у оквиру акције такмичарског карактера „Само не аутом“.

Мали и Фолић у акцији „Само не аутом“ бициклом дошли на посао Мали и Фолић у акцији „Само не аутом“ бициклом дошли на посао

Организатори, удружења „Бајсологија“ и УНДП Србија, наводе да је идеја акције је да се подстакну суграђани који свакодневно иду на посао колима да пређу на бицикл или пешачење. За такмичење се, кажу, пријавило преко 400 учесника.

„Београд је само у последњих годину дана отворио десет километара нових стаза за бициклисте, од Бањице до Аутокоманде, затим од Бањице, па до Топчидерске звезде, а у наредне две године, план нам је да отворимо још 100 километара, поготово у старом делу града: Булевар ослобођења, Рузвелтова, Немањина улица...“, најавио је Синиша Мали и додао да ће свака улица на потезу где се гради Београд на води бити намењена и бициклистима.

„Лепше је бити на бициклу и провозати се, поготово када је овако лепо јутро у Београду, него у колима“, пренео је своје утиске градоначелник и подсетио да је до јуче отворено 20 паркиралишта за бициклисте, те да ће до краја године бити отворено још осам.

Наредне године, како каже, биће отворено још стотину, како би бицклисти имали где да паркирају своје двоточкаше.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић новинарима је рекао да је стратешко опредељење града да се промени хијерархија у саобраћају и да пешаци и бициклисти добију приоритет.

Фолић је навео да је удео бициклиста, рецимо у Бечу, у дневном превозу око 13 одсто, у Љубљани 15 одсто, Копенхагену 50 одсто, а да се у Београду то мери у промилима, јер грађани бицикл доживљавају више као средство за рекреацију.

„До краја године, на изричит захтев бициклиста, повезаћемо Бранков мост са Поп Лукином улицом“, најавио је Фолић и истакао да су сви планови који се раде, међу њима и нови ГУП, предвидели развој бициклистичког саобраћаја.

И посланици на бициклима

Поводом Међународног дана без аутомобила који се данас обележава и у Београду, функционери и активисти Српске народне партије су бициклима дошли од Храма Светог Саве до Народне скупштине Републике Србије.

Тако су се у акцију „Вози бицикл - чувај животну средину“ укључили и посланик СНП Огњен Пантовић и председник Одбора СНП за заштиту животне средине Владислав Васиљевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво