Читај ми!

„Апенински колос“ са дубоко скривеном тајном

Дванаест километара северно од Фиренце налази се Вила Демидоф, односно оно што је остало од Виле ди Пратолино, чију је градњу крајем 16. века финансирао тоскански војвода Франческо Медичи. У оквиру поседа исклесан је и „Апенински колос“, јединствена скулптура која вековима одушевљава посетиоце.

Њен идејни творац је Ђамболоња, познати италијански скулптор чија мермерна и бронзана дела красе музеје широм света. Невероватан ниво детаља, од косе и браде и израза лица до напетости мишића руку и ногу показују фантастичну умешност италијанског мајстора.

Џиновска скулптура приказује Атласа из Вергилијеве „Eнеиде“ како левом руком држи чудовиште прибијено за земљу.

Иако „Апенински колос“ на први поглед делује одбојно, његова груба спољашњост скрива неколико тајних одаја унутар стене, чије је функција првобитно требало да буде оживљавање џина.

Унутар постоји мрежа одаја, чији су зидови украшени шкољкама, коралима, бисерима, кристалима и осликани фрескама рудара који копају драго камење. У њему се налазе и де функционалне фонтане, од којих се једна налази у одаји у глави намењеној за омањи оркестар.

Чудовиште које држи прибијено за земљу повезано је са подземним потоком и из његових уста стално тече вода, а према неким наводима у глави је била замишљена просторија за камин, а од запаљене ватре дим би излазио из џинових ноздрва.

Посед на ком се огромна скулптура налази није у поседу тосканских војвода од 1872. године, када га је купио принц Павле Павлович Демидов, а касније га је у 20. веку наследио принц Павле Карађорђевић.

Касније је посед купила провинција Фиренце, у чијем се власништву и данас налази, а одређеним данима недеље отворен је за посетиоце и туристе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво