Читај ми!

Апел против затрпавања базилике у Кладенчишту

Српско археолошко друштво најоштрије је протестовало због одлуке Републичког завода за заштиту споменика културе да дозволи затрпавање и прелазак коловоза ауто-пута ка Бугарској преко ранохришћанске базилике у Кладенчишту.

Одлука централне институције заштите културних добара у Србији у потпуној је супротности са основним цивилизацијским тековинама и самим циљевима постојања Завода, наводе из Српског археолошког друштва, преноси Танјуг.

Откриће ранохришћанске базилике у близини трасе римског пута који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремезијане (данашње Беле Паланке), родног места Светог Никите Ремезијанског, сведочи о самим почецима хришћанске цивилизације на Балкану.

Заједно са остацима из Медијане, старохришћанским гробницама у Нишу и Царичиним градом (Justiniana Prima), тај споменик би морао да буде заштићен и на адекватан начин презентиран свим заинтересованим посетиоцима, сматрају у Друштву.

Културно благо Србије не треба затрпавати и скривати од очију јавности, а цена измештања ауто-пута или базилике, колико год да износи, мала је у односу на дугорочну корист од туристичке експлоатације тог објекта.

У саопштењу Српског археолошког друштва оцењује се да од односа државе према културном наслеђу умногоме зависи и међународни углед земље.

Споменици културе сведоче о томе да Србија није била „пусто поље" у далекој прошлости, па не би требало да буде ни сада, када се заштита баштине намеће као један од цивилизацијских приоритета.

Из наведених разлога, они апелују на Министарство културе и информисања, Скупштински одбор за културу и информисање, председника Србије и председника Владе да својим ауторитетом спрече затрпавање базилике.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво