Топлокрвнa риба пркоси науци!

До сада се сматрало да особина топлокрвности у животињском царству почиње од птица, али сада је откривено да риба опа (енгл. - Opah) из реда Lampriformes такође могу да регулишу своју телесну температуру.

Ове рибе одржавају температуру тела зато што им је остатак тела изузетно добро изолован од пераја. Температуру коју генеришу користе да загреју срце, унутрашње органе и мозак док пливају на дубинама од неколико стотина метара.

Друге рибе, попут туне, могу да загреју одређене делове тела на одређени период како би појачале своје перформансе у кључним тренуцима, али топлокрвност читавог тела још није забележена у рибљем свету.

Читаво истраживање објављено је у часопису Science. Доскора је наука само сисаре и птице сматрала топлокрвним животињама, јер могу да одржавају своју телесну температуру.

Рибе и гмизавци су, са неколико изузетака, хладнокрвни, односно остављени на милост и немилост околине. Неке рибе познате су по такозваној „регионалној топлокрвности“, односно особини да загреју мишиће задужене за пливање у тренуцима када јуре за пленом.

„Али опе живе на приличним дубинама и релативно су споре, а свој плен нападају из заседе, па је ново откриће прилично изненађујуће“, каже Николас Вегнер, један од аутора истраживања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво