Читај ми!

Шуме нестају све брже

Светске шуме све брже нестају пред ораницама, путевима и градовима, а 70 одсто преосталих површина под шумском вегетацијом су на мање од једног километра од обода шума, упозоравају амерички истраживачи.

Шуме нестају све брже Шуме нестају све брже

Истраживање, у ком је учествовало више од 20 стручњака са пет континената и у ком су коришћени подаци прикупљени током последних 35 година, истиче се да нарастајућа људска популације врши све већи притисак на шумске животиње и биљке којима прети истребљење.

„Резултати су нас изненадили и уплашили“, рекао је за Ројтерс вођа студије, Ник Хадад, професор биолошких наука на Универзитету Северне Каролине.

„Сви показатељи указују на даље погоршање стања“, навео је.

На мапама објављеним у склопу студије може се видети да су велике површине под шумом у Амазону и Конгоанској котлини и даље удаљене од људи, док се у Азији, Новој Гвинеји, Русији, Канади и нордијским земљама све више повлаче пред људским активностима.

„Седамдест одсто преосталих површина под шумском вегетацијом је на мање од једног километра од обода шуме", упозоравају научници, чија је студија објављена у часопису Science Advances поводом 21. марта, Међународног дана шума.

„Раст становништа неизбежно ће наставити да смањује и цепа природне зоне“, наводе стручњаци, који у повећању ефикасности пољопривреде виде једино решење за спас шума.

Једно истраживање из 2011. предвидело је ће до 2050. пољопривредне површине у свету морати да се са садашњих 1,53 милијарди хектара повећају за 18 одсто како би се нахранило све бројније становништво, те да ће се урбане зоне драстично проширити.

Фрагментација шума представља озбиљну претњу за животиње и биљни свет јер их све више приближава људима, мењајући постојећу микро-климу и доводећи нове, супарничке врсте.

„Расцепкана станишта утичу на смањење диверзитета биљака и животиња од 13 до 75 одсто“, напомињу амерички научници.

Крчење шума угрожава животиње, од јагуара у Бразилу до орангутана у Индонезији, као и друга створења попут птица, лептира и жаба и безброј ретких врста биљака, закључују стручњаци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво