Читај ми!

Пекинг, сад га видиш, сад га не видиш

Од почетка године ниво загађености ваздуха у Пекингу, али и другим кинеским градовима, изузетно је висок, а густи облаци смога често терају људе са улица, ометају ваздушни саобраћај и угрожавају здравље милиона људи.

У јануару ове године стању у граду је било толико опасно да је у једном тренутку загађеност ваздуха била 40 пута већа од дозвољене. Иако власти обећавају да ће решити проблем никакви кораци сем неких краткорочних нису предузети.

Сада су кокалне власти у кинеској престоници потписале су уговор са „Ај-Би-Емом“ о употреби напредне технологије у прогнозирању времена и формирању формација облака изнад Пекинга.

Како би се изборили са проблемом загађености, Пекинг је направио систем раног упозорења са 35 мерних станица који може да упозори на долазак загађеног ваздуха чак три дана унапред и у складу са тим прилагодити градски саобраћај.

Ипак, све су ово мере које не утичу на узрок проблема већ се боре против његових последица.

Колико је стање лоше одличан је показатељ да се приликом дуготрајних периода налета смога на видео-бимовима широм Пекинга пуштају виртуелни изласци и заласци Сунца. То је понекад једини начин да становници виде Сунце у неколико дана.

Све док Кина не смањи удео термоелектрана у производњи енергије, али и смањи број постројења такозване прљаве индустрије тешко да се може надати поправљању стања.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво