Читај ми!

Улов стар 500 милиона година!

Необичан улов у реци Брегави. Чапљинац Роберт Рагуж звани Думбо упецао је паклару, рибу која се није мењала већ 500 милиона година, па је због тога зову и „живи фосил“. У питању је један од најређих водених кичмењака.

Роберт Рагуж звани Думбо из чапљинског насеља Чељево, уловио је паклару (Petromyzontidae) у реци Брегави. Та врста рибе се није мењала већ 500 милиона година, пише портал 24 сата хр.

„Чим сам је угледао помислио сам да сам упецао јегуљу или нешто слично. Али онда сам схватио да тако нешто никад у животу нисам видео. Ставили смо је у кофу с водом и донели кући. Мој пријатељ је на интернету истраживао о каквој врсти се ради“, препричава Рагуж.

Када је Роберт сазнао какву је рибу уловио, одлучио је да је врати у реку.

„Одлучио сам да је вратим у воду, иако сам је при ловљењу повредио. Уследио је велики шок, јер је за мање од пола сата рана од убода на риби потпуно зацелила“, каже Рагуж.

Пре него што је вратио паклару у реку, све је фотографисао да би му јавност веровала и да не би мислили да прича „риболовачке приче“.

Цело село дошло је да види његов улов. Роберт је био и више него изненађен кад је сазнао да се паклара налази на црвеној листи најређих светских риба.

Паклара се милионима година готово нимало није променила, те је због тога зову и „живи фосил“. Пакларе имају једну ноздрву, два ока и седам шкржних отвора. Необична уста, која подсећају на чудовишта из филмова страве и ужаса, омогућавају им припијање за подлогу, али и за плен.

Те рибе претежно живе у морским обалним водама, али и у слаткој води. Речна паклара обично напада друге рибе, а храни се и угинулим животињама.

Прошле године је Томислав Лимов из Чапљине у Босни и Херцеговини у Неретви упецао ово „речно чудовиште“.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво