Читај ми!

Филипинска војска снимила мистериозни објекат

Приликом извиђања терена, филипинска војска снимила је непознат објекат на једном од коралних гребена у Јужном кинеском мору.

Мистериозни објекат, према наводима филипинских власти, вероватно је писта коју су саградили Кинези иако нису имали дозволу, преноси Ројтерс.

Наиме, корални гребен на којем се налази објекат, смештен је у подручју Јужног кинеског мора око кога се „отимају“ Брунеји, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

Ако се потврди да су писту саградили Кинези на било ком од осам коралних гребена у Јужном кинеском мору, то ће представљати ескалацију напетости међу државама које полажу право на то подручје.

Портпарол филипинског министарства спољних послова Чарлс Хозе, каже да Кина тамо врши одређене војне активности већ неколико недеља, а доказ за то су фотографије које су снимили филипинска војска и Тајван. Оне доказују да је у том делу већ саграђена писта.

Мистериозни објекат се простире на тридесетак хектара. Наводно, Кинези покушавају да створе вештачко острво и тако стекну предност у арбитражном поступку око суверенитета над том територијом.

Из кинеског министарства спољних послова наводе да је корални гребен део Кине и да би сви спорови око Јужног кинеског мора требало да се реше преговорима.