Трабант forever

Аутомобил "трабант", симбол Источне Немачке, добио је ново рухо и 20 година после пада Берлинског зида биће представљен на Сајму аутомобила у Франкфурту, који почиње 15. септембра.

Прототип "трабанта NT" или "новог трабанта", електричног наследника аутомобила ког су Немци од миља звали "траби", настао је захваљујући сарадњи компанија Инди Кар и Херпа.

Нови "трабант" задржао је правоугаони изглед свог претходника али је направљен тако да поштује природну средину. То ће бити "електрични ауто са кровом обложеним соларним плочама, намењен градској вожњи или за кратке раздаљине", каже Роналд Гершевски, челник компаније Инди Кар.

"У унутрашњости аутомобила налазиће се прикључци за ГПС, мобилни телефон и ајПод", додао је Гершевски а преноси Франс прес. "То неће бити модел са старинским изгледом пошто не желимо да нас ухвати носталгија за Источном Немачком".

"Траби", возило које је било предмет подсмеха због синтетичке каросерије, смрада издувних гасова али и максималне брзине од само 120 километара на сат, био је готово и једини аутомобил који су себи могли да приуште становници Источне Немачке, али после 10 до 15 година на листи чекања.

"Нови траби" је пре свега "еколошка и освежавајућа новина" и моћи ће да пређе 250 километара са једним пуним резервоаром. Евентуално пуштање у продају новог "трабанта" за сада се, међутим, тек разматра.

Компаније Инди Кар и Херпа се надају да ће аутомобиле моћи да почну да продају од 2012. године, али још нису нашле инвеститоре који би финансирали пројекат. Зато све наде полажу у Сајам аутомобила у Франкфурту, како би нашле финансијере и почеле серијску производњу "новог трабија".

Херпа је на идеју о новом моделу дошла након што је продала стотине хиљада минијатурних макета "трабанта". После пада Берлинског зида откупила је права на ту марку митског и јединог аутомобила произведеног у Источној Немачкој.

Део историје 

Компанија ИндиКар је 2007. године на Сајму аутомобила у Франкфурту спровела анкету међу посетиоцима и од 11.500 анкетираних, 93 одсто је подржало идеју о производњи модерног "трабанта". Многи испитаници су изразили спремност да такво возило и купе.

Данас су стари "трабанти" готово сасвим нестали из саобраћаја. У фабрици ВЕБ Заксенринг аутомобилверке Цвикау произведено је три милиона беж, светло плавих, маслинасто зелених, окер и розе "трабанта" од којих је данас само неколико десетина хиљада и даље регистровано.

Први "трабант" произведен је 1957. у граду Цвикау а та возила прављена су још две године после пада Берлинског зида, до 1991. Становници Источне Немачке имали су обичај да својим возилима, која су сматрали чланом породице, дају надимке као што су Миха или Берт.

Носталгичари и даље редовно организују окупљања старих "трабанта" које посећују колекционари, љубитељи и радознали. У Берлину постоје туристички обиласци града у "трабантима" и сваке године хиљаде људи обиђе престоницу у тим аутомобилима.

Године 2005, поводом 15. годишњице уједињења Немачке, јединствен модел је продат на аукцији. Био је то "гоби" - састављен од предњег дела Фолксвагеновог "голфа" и задњег дела "трабанта". "Гоби" је представљао уједињење два симболична аутомобила, једног из Источне и другог из Западне Немачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво