Овна платио 253 хиљаде евра

На аукцији одржаној протеклог викенда у шкотском граду Ланарку, један ован врсте „тексел” достигао је цену од 253 хиљаде евра. Нови власник је презадовољан и мисли да „најбољи примерак који је икада видео” вреди сваку пару.

Британски сточар Џими Даглас из Абердиншира платио је рекордних 231.000 фунти (253.000 евра) за једног овна и притом рекао да је у питању најбољи примерак врсте који је икада видео.

Даглас је овај рекордан износ за осмомесечног овна под именом Деверонвејл Перфекшн (Deveronvale Perfection), врсте „тексел", платио на аукцији на годишњој продаји у месту Ланарк у Шкотској.

Он је додао да ован има „одлично тело и снажне слабине", а у његове савршене карактеристике спадају још „чврсте, равне предње ноге, добар крај леђа, јака горња линија и јака глава".

Британско удружење за „тексел" овце саопштило је да је цена за Деверонвејл Перфекшна највећа икада плаћена пошто је надмашила претходни рекорд из 1989. године у Аустралији.

Тада је мерино ован плаћен 205.000 фунти.

Члан удружења Џон Јејтс рекао је да ће потомци овна власнику донети милионе фунти.

Наиме, Перфекшн би могао да оплоди 300 женки годишње природним путем и на хиљаде вештачком инсеменацијом и тиме постане отац најмање 1.000 јагањаца на годишњем нивоу.

Епрувета са његовим семеном би могла да кошта између 50 и 100 фунти.

„Фармер (Даглас) 'гледа' у генерације и генерације оваца које ће деценијама давати ова крвна линија", сматра Јејтс.

Узгајивач Грејем Морисон каже да је био запањен ценом која је постигнута на аукцији, али и додао да је Деверонвејл Перфекшн заслужио своје име.

„Када су понуде стигле до 100.000 фунти, био сам запрепашћен. Од 120.000 па навише сам био ошамућен. На крају сам остао без текста. Када сам позвао кући да јавим вест, мислили су да се шалим", прича Морисон.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво