Читај ми!

Феликс пробио звучни зид!

Феликс Суперсонични закорачио у непознато и уписао се у историју крупним словима! Искочио је из капсуле са 39,045 километара удаљености од Земље и пробио звучни зид. Недеља, 14. октобар, ипак, феноменалан дан за суперсонични скок – случајно или не, данас је и 65. годишњица од првог пробијања звучног зида тест-пилота Чака Јегера.

23.57 - На питање новинара шта је рекао тренутак пре него што је скочио, храбри Аустријанац је одговорио: „Знам да цео свет сада гледа и волео бих да може да види оно што ја видим".

23.52 - „Обично када се доктор појави на конференцији, то значи да смо имали лош дан", нашалио се Џонатан Кларк, медицински директор мисије. „Отвориће нам много нових видика", додао је Кларк за податке који су прикупљени.

22.56 - Капсула је пала 88,5 километара од места где се Баумгартнер приземљио.

22.52 - „Док сам стајао тамо, на крову света... постанете некако скромни, више не размишљате о обарању рекорда, не размишљате о прикупљању научних података. Једина ствар о којој размишљате јесте како да се вратите живи", објаснио је нови јунак новинарима какав је осећај. 

22.49 - Баумгартнер каже да је жестоко осетио оно ротирање око своје осе у почетној фази пада. „Па, имао сам велики притисак у глави. Али, нисам се осећао као да ћу пасти у несвест", објаснио је Неустрашиви. „Док сам се вртео првих 10, 20 секунди, ниједног тренутка нисам помислио да ћу изгубити живот, него сам био разочаран што нећу оборити рекорд. Уложио сам седам година живота у ово", додао је 43-годишњи екстремни спортиста, бивши војни падобранац са више од 2.500 скокова иза себе. „У тим ситуацијама наравно да је паклено, не знате да ли ћете се извући из неконтролисане ротације. Наравно да је било застрашујуће. Борио сам се све време јер сам знао да мора постојати тренутак када ћу успети да исконтролишем пад." 

22.47 - „Тешко је то описати, јер нисам осетио", одговорио је суперхерој Феликс на питање шта је осетио док је падао толико брзином. „Бити у том оделу је као бити у неком оклопу."

22.45 - Баумгартнер је ишао брзином од 1,24 маха (око 1.342 km/h), речено на конференцији за медије у Розвелу, што потврђује да је први човек који је ван летелице ишао брзином већом од брзине звука. Међутим, сви прелиминарни резултати чекају и званичну потврду. 

20.50 - „Понекада се морамо попети много високо да бисмо схватили колико смо заправо мали", весело рекао Баумгартнер новинарима испред контролног центра.

20.45 - Више од 7,3 милиона људи на Јутјубу гледало како седи на ивици капсуле и спрема се да скочи. За само пола сата од тренутка када је "Red Bull Team" на њихов Фејсбук профил окачио Феликсову слику како клечи после скока, „накупило" се 210.000 лајкова, 10.000 коментара и 30.000 тзв. шерова.

20.15 – На Земљи поново! Жив и здрав.

20.10 – Искључује грејање визира због отежане видљивости. После четири минута и двадесетак секунди слободног пада отворио падобран. Китинџеров рекорд од 4 минута и 36 секунди слободног пада није оборен – можда из поштовања према ментору и пријатељу, којем на тај начин оставио бар један рекорд.

20.08 – Пробио је звучни зид и огласио се први пут после напуштања капсуле. 

20.07 - Скочио је! Феликс Баумгартнер искочио је из сигурног окружења у капсули и закорачио у непознато. Тог тренутка оборио је рекорд у слободном паду са највеће висине.

20.03 – Отворена врата капсуле.

20.01 – Метеоролог на потезу. Док он не дозволи Феликс не сме да скочи. Пренос у целом свету иде са 15-20 секунди закашњења, да би у случају непредвиђене или трагичне ситуације могао да буде прекинут.

19.57 – „У реду, сада да се уозбиљимо, Феликсе", рекао Китинџер Баумгартнеру док му је давао инструкције за изједначавање притиска у капсули са спољашњим. Више од два километра изнад планиране висине.

19.50 – Напето. Балон се и даље пење. 

19.45 – Балон превисоко, капсула мора да се спусти. Из центра у Розвелу активирано испуштање хелијума из балона.

19.42 – Минути до скока. Одлучено: 37.206 метара висина са које ће скочити. Феликс чека дозволу од Китинџера.

19.39 – Феликс наставио да се диже и после планираних 36.576 метара због проблема са температуром визира. Одлучиће сам када ће да скочи. 

19.31 – Оборен први рекорд. Највиша тачка до које је човек стигао балоном остала иза Феликса. 

19.30 – На два километра од циља у капсули мирно.  

19.20 – Феликс стигао до удаљености са које је Китинџер скочио (31.333 метра) и наставио успон. 

19.12 – Температура изван капсуле -44 степена Целзијусова. Баумгартнер на 28.500 метара, висини на којој је летео чувени „Локидов" шпијунски авион "SR-71".

19.01 – Још 10 километара до циља, још 10 километара до скока. 

18.45 - Почели тестови за скок. Феликс иза Армстронгове линије, где без свемирског одела није могуће преживети.   

18.30 – Испод Неустрашивог 18.288 метара! Још половина пута.

18.22 – Готово сат након полетања, неколико стотина милиона долара вредна мисија обећава да ће бити успешна. 

18.00 – „Обавезно пиј довољно воде", саветује Китинџер Феликса.

17.50 – Неустрашиви Феликс ка жељеном одредишту примиче се брже него што је планирано због изузетно повољних временских услова. Предвиђено време да Баумгартнер стигне на ивицу свемира је два и по до три сата. Ако овако настави, стиже много пре истека тог периода.  

17.36 – Удаљеност од површине Земље 3,6 километара. Још девет пута толико... 

17.33 – Капсула са Феликсом у ваздуху! 

17.30 – Кран превози капсулу ка балону.

17.25 – Почео лајвстрим из Розвела, један од сигурних знакова да ће Феликс ускоро у ваздух! Надувавање балона завршено.

17.15 – Балон ће бити спреман за неколико минута.  

17.02 – Џо Китинџер: „Стижеш до циља, остварићемо твој сан!"

16.49 – Временски услови, напокон, повољни! Почело надувавање балона.  

16.45 – У ваздуху, ипак, после 17.45. 

16.28 – Први тим и даље чека да ветар умине како би Феликсу, са којим непрекидно размењује информације, али и понеку шалу, саопштио добре вести. 

16.07 – Одређено ново време лансирања: 17 часова.

16.00 – Лансирање за тридесетак минута, најавио Феликсов тим. Видљивост добра, ветар дува брзином 5,5 километара на час. 

15.44 – Уз помоћ Џоа Китинџера, који је у центру на Земљи, Баумгартнер проверио све са листе сигурносних корака уочи полетања.

15.32 – Уколико би тим дозволио Феликсу да се, упркос нешто јачем ветру, вине пут стратосфере, изложио би га великом ризику. Услед њихања спортисти би могло да припадне мука што би могло да му угрози живот при скоку. Такође, балон би могао да буде оштећен након чега би вероватноћа да Феликс преживи била прилично мала.  

15.09 – Неустрашиви у капсули, започео вежбе дисања.  

14.59 – Почеле припреме за лансирање хелијумског балона који ће 43-годишњег екстремног спортисту превести до жељене висине.

14.33 – Сунчеви зраци у капсули, а Феликс се бори са нестрпљењем.

14.05 – Још један тест за нерве. Време полетања одложено и очекује се око 16.45. 

13.44 – Проблеми на видику – ветар нешто јачи него што је дозвољено за безбедан скок.

13.32 – Феликс облачи специјално одело. 

12.50 - Почело полагање балона. 

12.35 - Феликс стигао на место лансирања.

11.30 - Обављен преглед Феликса Баумгартнера пред полетање.

11.00 - Метеоролози оценили временске услове као повољне.

Падобранац и екстремни спортиста Феликс Баумгартнер винуо се око пола шест (по нашем времену) ка ивици свемира како би покушао да изведе највиши и најбржи слободни пад у историји.

Планирао је да скочи са 36.576 метара висине изнад Розвела у Новом Мексику, али су околности учиниле да из капсуле искочи на удаљености од 39.045 метара.

Јутро није обећавало. После неколико одлагања, временски услови, првенствено ветар, дозволили су лансирање и Феликс је започео пут ка жељеном одредишту који је трајао нешто више од два сата.

Ка облацима га је понео хелијумски балон и пред милионским аудиторијумом, највише захваљујући интернету, отишао више од 39 километара далеко.

Скочио је пошто је решио више проблема и већ после 32 секунде пробио звучни зид. Највише се, према незваничним резултатима, кретао брзином од 1.342 километра на час. 

На висини од више од 39 километара (128.000 стопа) нема великог отпора ваздуха, а стручњаци су предвиђали да ће Баумгартнер при слободном паду после 35 секунди од искакања постићи брзину од 1.110 километара на сат.

Иако су сви одахнули већ четири минута и 20 секунди пошто је храбри 43-годишњак напустио капсулу, то јест када је отворио падобран, право олакшање дошло је тек када је дотакао Земљу.

Неустрашиви екстремни спортиста оборио је неколико рекорда – постигао је највећу брзину при слободном паду, скочио је са највеће висине, обавио је највиши лет балоном са људском посадом. Такође, и балон је био рекордне величине.

Циљ "Red Bull Stratos" пројекта јесте да прикупи важне податке који би научницима помогли да побољшају сигурност свемирског путовања и омогуће евакуацију из свемирске летелице на великим висинама.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво