Читај ми!

Загонетна судбина Амелије Ерхарт

Америчка експедиција, вредна више од два милиона долара, покушаће да сазна шта се тачно догодило славној авијатичарки Амелији Ерхарт која је пре 75 година нестала изнад Јужног Пацифика.

Група научника, историчара и спасилаца у наредних месец дана покушаће да открије шта се догодило првој жени авијатичару Амелији Ерхарт.

Научници су кренули на  путовање до забаченог острва у пацифичкој држави Кирибати, верујући да ће у његовим водама пронаћи олупину авиона Амелије Ерхарт.

Њихова радна теорија је да су авијатичарка и њен навигатор Фред Нунан слетели на гребен недалеко од коралног острва Никумароро, где су преживели кратко време.

Оснивач и директор Међународне групе за проналазак историјских летелица, која води потрагу, Рик Гилеспи, рекао је да све наводи на закључак да је авион слетео на тај гребен и да је олупина још увек тамо.

Приликом ранијих посета острву нађени су предмети који су могли да припадају Ерхартовој и Нунану, а експерти кажу да се на фотографији обале острва из октобра 1937. године види мутан обрис нечега што би могао да буде стајни трап авиона Амелије Ерхарт.

Та фотографија била је довољна да подстакне Стејт департмент да организује прикупљање средстава за приватно финансирану експедицију, као и да влада Кирибатија потпише уговор са групом о сарадњи у случају неког открића, рекао је Гилеспи.

С друге стране, у случају да је авион отплутао предалеко или се распао у ситне делове који се не могу пронаћи, експедиција би могла да буде промашај, јер теорија онда не би могла да се докаже.

Друга група која ради на основу другачије теорије, за ову годину планира путовање до локације недалеко од острва Хауленд.

Амелија Ерхарт и Нунан летели су из Нове Гвинеје до острва Хауленд када су 2. јула 1937. године нестали током њеног покушаја да постане прва жена која је довршила лет око света.

Гилеспијева група прикупила је довољно новца за једномесечно путовање помоћу појединачних и корпоративних спонзора, укључујући канал Дискавери који планира да сними документарни филм о експедицији и прикаже га у августу, као и 250.000 долара бесплатних услуга „Федекса" за преношење подводне опреме.

Ако мисија успе, решиће мистерију која заокупља светску пажњу од њеног нестанка.

Мисија ће трајати 26 дана, укључујући 10 дана потраге и 16 дана путовања од Хонолулуа до коралног острва.

Чланови експедиције путоваће бродом Универзитета Хаваја за океанографско истраживање.

Гилеспијева група ће, поред осталог, користити возило робота које изгледа као торпедо и служи за претрагу терена на дну океана, као и друго возило на даљинско управљање које ће снимати фотографије.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво