Читај ми!

Невероватно, кристално чиста Земља!

До сада најјаснију фотографију наше планете из свемира начинио је фото-апарат са руског сателита "Electro-L". Има резолуцију од 121 мегапикселa и сваки детаљ се види.

Једним потезом, заправо једним снимком, Руси су преузели примат над америчком агенцијом НАСА - сада су они власници најбоље фотографије наше планете.

И то захваљујући свом најновијем метео-сателиту "Electro-L", постављеном 36.000 километара од површине Плаве планете, који поседује фантастичан фото-апарат, резолуције од чак 121 мегапикселa!

Најбитније у целој причи је што је настао једним окидањем, односно, ово је један снимак којим је обухваћена цела Земља. НАСА и већина агенција за истраживање свемира своје фотографије високе дефиниције праве спајањем више фотографија у једну.

Кристално чиста слика, на којој сваки пиксел представља један километар, приказује никада јасније ивице копна у односу на тамноплаве морске дубине, баш као и облаке.

С обзиром на то да фото-апарат комбинује видљиве и таласне дужине близу инфрацрвених, вегетација је приказана нијансама између браон и наранџасте, а не зеленим, на које смо навикли.

Иначе, сателит „хвата" ове фасцинантне фотографије на сваких пола сата док прати временске услове и, ако дође до неке чудне промене, руски оператери му могу командовати да окида на сваких 10 минута.

"Electro-L", лансиран прошле године, лебди у гео-стационарној орбити, што значи да се његова брзина поклапа са ротацијом Земље и омогућава му да буде „непомичан" у односу на планету.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво