Наследни фактор и болести срца

Још једна потврда да на склоност ка срчаним обољењима, осим нездравих навика, утицај има и генетика, дошла је у виду резултата истраживања међународног тима стручњака. Потомци срчаних болесника безбеднији само уз максималну посвећеност здравим навикама и уравнотеженој исхрани.

Међународна студија под називом „Интерхарт" указује да су особе чији су чланови породице имали било какво обољење срца изложени већем ризику да оболе од исте болести.

Осим лоших животних навика и генетска предиспозиција доста утиче на то да ли ће се и у ком животном добу појавити неко срчано обољење.

Студијом је било обухваћено 12.000 испитаника из 52 земље са свих континената, изузев Антакртика, који су први срчани удар доживели између 1999. и 2003. године.

Стручни тим, којим је руководио Салим Јусуф с канадског Универзитета „Мекмастерс", анализирао је и податке контролне групе - 15.000 особа одговарајућих година и пола, известио је Ројтерс.

Показало се да, релативно здрав начин живота потомака особа које су имале инфаркт, није представљао гаранцију да и они у неком старијем животном добу неће доживети срчани удар.

„Ова студија потврђује улогу породичне историје срчаних болести, као врло важног ризичног фактора, уз друге знане факторе, које је могуће модификовати", истакао је Кристофер О'Донел са америчког Националног института за здравље.

Утврђено је да су испитаници којима је бар један родитељ боловао од срца, изложени чак 1,8 пута већем ризику да и сами оболе, без обзира на то да ли су у питању отац или мајка.

Тај ризик је још већи уколико су оба родитеља патила од болести срца, а највећи свакако ако су обоје преживели инфаркт пре навршене 50. године живота, сугеришу резултати овог истраживања.

Темистоклес Асимес, стручњак Медицинског факултета при Унифверзитету Станфорд, напомиње да су уз пушење, конзумирање алкохола и гојазност и генетски фактори од великог утицаја на ризик од развоја болести срца.

„Фактори околине такође доста утичу на могућа срчана обољења. Њихова улога иако недовољно испитана и не може да буде измерена, прилично је присутна", закључио је Асимес.

Стручњаци најављују нова истраживања и посебно истичу да би особе које су склоније срчаним обољењима због наследног фактора требало да буду посвећеније здравијим животним навикама и максимално избегавају „замке" неизбалансиране исхране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво