Правите више кратких пауза на послу

Ризици дуготрајног седења током радног времена могу се смањити честим, чак и веома кратким паузама, тврде аустралијски стручњаци. Особе које дуго седе на послу, имају шири обим струка и нижи ниво „доброг“ холестерола. Више кратких предаха може се уврстити у пословни распоред без утицаја на продуктивност.

Редовне кратке паузе могу помоћи у смањењу великог ризика за здравље који је последица дугог седења.

Резултати истраживања стручњака Универзитета „Квинсленд" у Аустралији указују да ће чешће кратке паузе које укључују устајање од стола сачувати линију и здравље срца, при чему су корисни и веома кратки одмори који трају минут и укључују тек устајање, мало кретања по просторији и пењање уз неколико степеница.

Закључци истраживања, које је објављено у новом броју журнала Европско срце, додатно потврђују да је седење изразито штетно за здравље, јер запослени који дуго седе имају шири обим струка и нижи ниво „доброг" ХДЛ холестерола.

Вођа истраживања, доктор Женевијев Хеали са Универзитета „Квинсленд", наглашава да су резилтати потврдили да чак и мале промене могу помоћи у смањењу здравствених ризика, као и да редовне паузе могу бити врло лако уврштене у пословни распоред без утицаја на продуктивност.

У складу с тим, стручњаци предлажу активности међу којима су пијење две чаше воде одмах по доласку на посао што ће утицати на то да особа одшета неколико пута до тоалета, устајање током телефонирања, одржавање састанака стојећи за пултом, коришћење степеница уместо лифта, стављање корпе за смеће на место до којег се мора прошетати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво