Читај ми!

Калијум за одлично здравље

Минерал без којег нису могући бројни метаболички процеси у организму, укључујући правилно функционисање мозга, срца и мишића, налази се у бананама, кромпиру и другом укусном воћу и поврћу. Висок притисак, мождани удар и ослабљени рефлекси само су неке од последица недостатка калијума, указују стручњаци.

Трећи минерал по заступљености у људском телу – калијум, синоним је за добро здравље. Према тврдњама нутрициониста, реч је о елементу који утиче на одржавање високог нивоа здравственог благостања, али и ведрог животног стила.

Не постоји ниједан разлог који би оправдао занемаривање калијума у свакодневној исхрани. Напротив!

Не само што делује као електролит, тај минерал је неопходан и за очување срца, мозга, бубрега, мишићних ткива и других важних органа људског тела.

Калијум-хлорид је најчешћи облик у којем тај елемент доспева у тело, а у спрези са натријумом обавља низ кључних задатака у организму.

Само неке од заштитних улога калијума огледају се у смањењу ризика од можданог удара, повишеног крвног притиска, анксиозности, ублажавању последица стреса, неизбежан је део нормалног функционисања метаболизма, одржавања баланса воде, електролита.

Услед недостатка тог елемента могу се јавити бројни здравствени проблеми почев од безазленијих као што су умор и слабост мишића, али и опаснијих попут изостанка рефлексне реакције, убрзаног рада и лупања срца, анемије, јаке главобоље.

Дуготрајан недовољан унос калијума доводи до хипертензије, бола у абдоминалном делу, отицања жлезда па и дијабетеса.

Препоручена дневна доза за одрасле особе је до 4.600 милиграма, док десетогодишња деца не би смела да уносе више од 2.000 милиграма.

Како бисмо организам снабдели довољним количинама калијума, дијетолози указују да је довољно да једемо јужно воће, зелениш и махунасто поврће.

Један од најбогатијих извора тог важног минерала је банана, али не би требало занемарити ни бундеву, ароматичан свеже цеђен сок од поморанџи, киви, кајсије, крушке, укусан кромпир, интегрални пиринач, парадајз, броколи, соју, ни пашканат, бадем и друго коштуњаво воће, а лосос, млеко и мекана пилетина ту су да омогуће разноврсност намирница које садрже калијум.

Међу значајним улогама калијума јесте и регулација преноса нервних импулса кроз организам, што даље омогућава нормалан рад мишића. Последице хипокалемије, недостатка калијума у крви, могу бити и грчеви већих мишића. 

Такође, правилан раст и развој мишићног ткива готово су немогући без одређене количине тог важног минерала.

Једна од најважнијих улога коју калијум у организму има – ипак се тиче функционисања мозга. Недостатак тог минерала може указати на ризик од можданог удара.

Додатак исхрани у виду праха калијумове соли може се користити искључиво на препоруку стручног лица јер важан баланс између калијума и натријума (такозвана калијум-натријумова пумпа), то јест њихових једињења, мора остати у предвиђеним границама.

Управо због тога стручњаци препоручју балансирану исхрану у којој су свакодневно заступљене намирнице богате тим минералом, а уколико налази на редовним систематским прегледима покажу недостатак – лекар ће одлучити да ли је неопходна дијета, неки лек или додатак исхрани. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво